Södervandring - Lumafabriken och Färgargården
När vi kommit så här långt på vår vandring möter oss ytterligare två exempel på industrihistoria. Det ena är Lumafabriken i södra Hammarbyhamnen och det andra är den gamla färgargården bakom Gaveliusgatan.
Lumafabriken byggdes 1929-1930 av Kooperativa Förbundet för glödlampstillverkning. Området byggdes i ren funkisstil och arkitekter var Artur von Schmalensee och Eskil Sundahl.
Det fantasieggande glastornet användes för utprovning av glödlampor. Jag kan tänka mig att det såg rätt märkligt ut i tornet när alla lumalamporna lyste där uppe. Området är idag K-märkt. Kan vid närmare eftertanke vara värt ett eget besök så småningom.
Bilder från Tekniska museet
Ett stenkast från Luma fast på andra sidan Hammabyleden ligger den gamla färgargården. Den gård där Per Anders Fogelström lät Henning flytta in när han först kom till sina drömmars stad:
"Intill den gamla vintertullen låg färgeriets gröna och röda trähuslängor kring en gård som öppnade sig mot sjön. Färgarna hade bott och arbetat vid sjön under århundraden, vattnet ansågs särskilt lämpligt för deras arbete. Men småningom hade de trängts undan och nu fanns bara några få kvar. Störst bland färgerierna var det som ägdes av gamle gubben Wanselin och kallades Färgargården"
Vid färgargården bedrevs verksamhet från 1600-talet fram till 1920-talet, då knutet till Barnängens fabriker.
Idag finns bara den långa bostadslängan med ramvinden och stenhuset kvar.
Färgfilm (!) från SVT Play. Obs - utan ljud.
Vad kul det var att få se filmen om bla ullgarnsfärgning mm.
SvaraRaderaBilledet fra Luma er skønt! Svenske flag på juletræ...flot!
SvaraRaderaRandiga Tråden: Den var lång, men jag tyckte den var så intressant så jag tog med den ändå.
SvaraRaderaAputsiaq: Girlanger med svenska flaggan är en ganska vanlig julgransprydnad i Sverige...
Fina bilder i bloggen!
SvaraRaderaSjälv ska jag definitivt försöka ta mig till Lumafabriken! Och hade KF kört med samma reklam fortfarnade hade jag garanterat köpt deras lampor...