Pataholm - idyll vid vattnet

_DSC0003ph

En av fördelarna med husbilsåkande är att man kommer från motorvägar och dötråkiga trafikleder. Ut i de små samhällena utmed slingrande, natursköna vägar. Färdas lugnt och värdigt och hinna SE.

_DSC0004ph

På vår resa söderut längs östkusten fann vi det lilla samhället Pataholm. En sovande – snudd på i bokstavlig mening, det var tidigt på påskdagens förmiddag – idyll vid Östersjöns strand strax söder om Mönsterås. Men det bor folk här, märkte vi för här och var hängde tvätt på tork eller stod ett fönster på glänt.

_DSC0005ph

Den lilla orten var en gång i världen, runt förra sekelskiftet, en livlig sjöfarts- och handelsplats. Hit kom de småländska skogsbönderna med sitt timmer för att få det sålt och lastat på skutor. Detta gjorde i sin tur handelsmännen välbärgade, och de kunde bygga sig stiliga hus vid hamnen.

_DSC0006ph

En av ortens stolta skepp, briggen Gerda, finns idag som skyltmodell vid Pataholms handel.

Här ska också finnas ett välsorterat fotomuseum, men uppenbarligen hade säsongen inte inträffat än, för ingenting var öppet. Synd. Det hade varit rysligt roligt att se…

_DSC1551ph

Vi kom i samspråk med en trevlig man vid strandkanten. Isen hade gått hårt åt bryggorna i vinter, och vareviga brygga pekade i nordväst. Han tänkte ägna påskdagen åt att snickra sig en ny, medan hans grabbar metade en bit bort. Men det var trixigt, sa han, för de fick inte se ut hur som helst, bryggorna. Speciellt virke, speciell bredd och inga plankor på längden. –Det är en speciell plats det här, se…

_DSC1552ph

-Tack för trevlig pratstund! sa vi och for vidare söderut.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

 1. Randiga Tråden: Jätte! :)

  SvaraRadera
 2. Det ser riktigt mysigt ut!

  Mira, jag har ju missat att gratulera till husbilen. Fantastiskt! Jag misstänker att den ger ro i kroppen. Slut med allt passande av tider, om man inte vill förstås :)

  SvaraRadera
 3. Pataholm - vilket konstigt namn, men så vackert där var. Lite synd att allt var stängt, men en charm i det också.

  SvaraRadera
 4. Anta S: Sovande i vårsolen...

  Scribo: Jag har aldrig varit med om något bättre resande. Ro i själen ger det verkligen. Om man gillar att bo på liten yta, hålla minutiös ordning och duscha på 60x60 cm... ;-)

  Christina: Jag undrar också var namnet kommer ifrån. Jag får helt enkelt resa hit igen... När det är öppet.

  SvaraRadera
 5. Haha, som seglare förstår jag precis vad du menar. Liten yta och kontroll på sakerna...

  Jag får samma ro när jag är ute med båten. Man åker så långt man orkar sedan är det bara att kasta ankaret och gå ner i byssan och sätta på kaffet :)

  SvaraRadera
 6. Scribo: Ha! Det är sant! Vi har mycket gratis som seglare. Jag sen 20 år och Husse hela livet - i stort sett. Sättet att röra sig kring varandra och att få saker att fungera är desamma. Enda skillnaden är att husbilen inte är någon snedseglare och att det inte kluckar kring bordläggningen...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.