Uddevalla flickskola - till min syster
Ett litet Uddevallastros i helgen ledde mig till den gamla flickskolan vid Margretegärdeparken. En märklig och fantasieggande tegelborg som en gång i tiden nästan låg lite avsides. Numer har staden vuxit om och förbi.
I den här skolan gick min syster, och lagom till jag skulle vara gammal nog att börja, hade den lagts ner. Tråkigt. Om jag hade fått gå här tror jag inte min skolgång hade blivit så överbedrövlig som den blev...
Läs mer om Eugen Thorburn, bygdens store arkitekt, på Wikipedia.
En uggla - den här gången som symbol för klokskap - pryder skolklockan.
Portgången är prydd med väggmålningar och kloka sentenser, till exempel Lev för att lära. Devisen Lär för att leva finns på motsatta sidan.
Detaljer från den imposanta stentrappan. Jag har en bild från systerns examen. I hällande ösregn och med färgglada paraplyer står massor av flickor i vita (?) mössor på den här trappan. All grön och röd färg har försvunnit från bilden och kvar finns bara det gamla fotots typiska cyan- och magentastick.
Visst fanns det mer arbetskraft förr. Mer yrkeskunskap och mer tid. Men fanns det verkligen mer pengar?
Dagens arkitektur ska prefabriceras någon annanstans och sättas upp så fort som möjligt, så billigt som möjligt och med minsta, möjliga arbetskraft. Jag kan inte hjälpa, men jag tycker det blir fult. Okänsligt och kyligt. Var finns yrkesstoltheten och handaskickligheten i en skola byggd idag? Vem sparar vad och var?
Så. Nu vet ni var jag står.
Flygelbyggnaden från 1916 smälter in fint, trots att den byggdes 20 år senare.
Den här bildsviten är till dig, Sys! Jag vet att du trivdes här och att flera av dina klasskamrater blev vänner för livet.
Uddevalla kulturskola huserar här idag, och jag kunde höra att det pågick trumslageri där inne. Men tiden räckte inte till för att knacka på och titta in.
Jag får återvända... Kanske tillsammans med Syster.
När jag surfade runt för att leta efter fakta om flickskolan hittade jag det här inlägget hos bloggkollegan Uddevallabloggen. Inlagt för några år sedan, men kanske finns det skivor kvar för den som är intresserad.
Så vackert! Det finns vackra nya hus - men det är långt mellan dem. Har en teckning av ett vackert hus som mina förfäder bodde i, i Uddevalla - eller snarare utanför. Det är rivet för länge se'n, det blev visst militärt övningsområde. Sannered, ibland Sanneröd hette det.
SvaraRaderaVilken fin byggnad! Rött tegel, som verkligen används som byggmaterial är så vackert. Nybyggda hafs-hus med fasadtegel i "fel" storlek är ofta själlösa och platta.
SvaraRaderaKanske eleverna i flickskolan inte förmådde uppskatta vilken fin byggnad de gick i, mitt i skolbekymren. Bra att skolan lever vidare som musikskola i alla fall, så länge de nu finns kvar.
em: Den som först hittar ett nytt, vackert hus vinner en hund! Och då menar jag "offentliga byggnader", till exempel skolor, kommunhus, affärshus, fabriker m.m.
SvaraRaderaKarin på FOX: Kanske de gamla flickskoleeleverna inte dagligdags gick omkring och tänkte -Åhhh vilken vacker skola jag går i!!! Men jag är övertygad om att en vacker miljö påverkar människor på ett positivt, om än i många fall omedvetet, vis.
Jag står vid din sida på barrikaderna när det gäller gamla hus. I min glada ungdom bodde jag i en vacker tegelbyggnad från 1896 med tinnar och torn. Jag hyrde tre lägenheter och regerade ett helt våningsplan för
SvaraRadera550:- i månaden inklusive värme och el.
Fantastiskt hus! Helt i min smak där man känner att arkitekten har funderat på varje liten detalj. Det är synd att man inte tar lika allvarligt på detaljerna längre.
SvaraRaderaKanske beror det på att när förslag läggs fram för beslutande är det oftast kvadratmeter och pris som gäller. Sedan visar man en bild på huset på avstånd eller uppifrån. Hur många kommer att besöka det nya huset med helikopter? :-)
Fine bilder. Flotte vinkler!
SvaraRaderaSå vackra bilder...
SvaraRaderaJo, den var fin inuti också.
SvaraRaderaOch jo, vi hade vita mössor - med svart tofs - som Chalmeristernas, fast tofsen var kortare
For en vakker skolebygning, og hvilke detaljer! Skikkelig fint. :D
SvaraRaderaSå skall en riktig skola se ut :)
SvaraRaderaUnderbara hantverk och inläggningar. Klockan och fönstret är rena konstverket.
Dom kunde förr..
Thorburn ritade också Otterhälleskolan i Göteborg där min mamma gick i barndomen.
Uddevalla har många fina gamla byggnader.
Hälsningar Eivor (i Bohuslän)
Skaffaren: Gott! Jag har svårt att tänka mig att jag skulle vara ensam om att tycka så. Oj! Vilken luxuös tillvaro! Och vad hände sedan? Lyxrenovering? Rivning?
SvaraRaderaScribo: Jag menar väl kanske inte att man skulle bygga i jugendstil eller nationalromantik idag (eller jo - jag skulle älska det) men lite mer omsorg om detaljer vore väl inte fel. Och visst vore det väl underbart att få se tegel som byggnadsmaterial lite mera. Men det är väl för tidsödande att bygga. Men tänk, underhållsfritt och hållbart i längden. Och vackert.
SvaraRaderaOch en byggnad besökt via helikopter är väl bara när man kommer halvdöd till sjukhuset...
Banco: Tack! Kul att du tittade in! :)
Randiga Tråden: :)
Ninna: Såg du länken till flickskolebilderna hos Uddevallaren?
Anita: Oh! Det finns så många fina hus att dokumentera. Jag skulle ha att göra dygnet runt!!!
Eivor: Finns Otterhälleskolan kvar? Han gjorde en hel del i Göteborg, eller hur? Det kommer fler Uddevallahus! :)
Hej,
SvaraRaderaThorburns "Otterhälleskola" revs 1977, läste jag, men ersattes av en annan skola där.
Han ritade många hus och bl.a. vattentorn i Göteborg.(som 0ckså är ombyggt)
Ser gärna fler byggnader i Uddevalla :)
Hälsn. Eivor
Tak for rundvisningen! Det er en flot bygning...fyldt med symboler på kundskab..og magt. Den slags bygninger laves ikke mere!!
SvaraRaderaMeningen var att det skulle bli bostadsrätter. Huset står kvar och numera finns en pub i det som då var järnhandel.
SvaraRaderaJag har för mig att planerna på ombyggnation gick om intet på grund av närheten till järnvägen.
Eivor: Jag undrar hur huset såg ut. Jag kan inte hitta några bilder på nätet. Hade varit spännande att se om det påminde...
SvaraRaderaSkaffaren: Jag hade gärna bott bredvid en järnväg. Det har jag gjort förut...
Hittade dina vackra bilder idag, via en vän i USA. Iadg är det 48 år sedan jag slutade där.
SvaraRaderaI denna vackra skola var jag elev i 7 år! Jag gick ur 7:an år 1960
SvaraRaderaMina klasskamrater och jag var vi klädda i vitt
och på huvudet en vit skolmössa med svart silkestofs på sidan.
Att skolbyggnaden var vacker och unik blev vi inte så sällan medvetna om när personer ibland stannade utanför skolgården och frågade om detta var Uddevallas domkyrka!
Det stora färgrika fönstret i aulan är det många flickor som beskådat under morgonbönen som inledde varje skoldag.
Hej, kul att du hittade hit! Jag minns att min syster också hade en svart tofs på sin mössa. Ja, tänk om Uddevalla haft en domkyrka! Det hade varit något det. Och flickskolan hade passat fint!
Radera