Rabarber



Nere i trädgårdslandet kommer nu årets Rabarber (Rheum rhabarbarum) med sina rödaktiga stjälkar och knollriga blad. Jag har gått och spanat rätt länge. Från de första, röda mössorna som tränger upp ur vinterbrun jord, till de saftigt krusiga blad som finns idag.

Likt Elsa Beskows rödmössiga pojke ur Görans bok från 1916:

- Ge rum, jag vill opp, sa Rabarberknopp.
Så sprängde han med sin röda topp,
men jorden sa stopp:
-Du får lugna dig lite, Rabarberknopp!

- Ge plats, jag vill opp, sa Rabarberknopp,
han svällde av styrka, han glödde av hopp,
-pass på, jag vill opp, jag vässar min topp,
jag känner hur våren gror i min kropp!






Jag har två suveräna recept för rabarber. Ett på en smaskig efterrätt med jordgubbar och ett på rabarberpaj, också den med jordgubbar - om man vill.



Rabarber med mandelfras (4 port)

300 g späd rabarber
2 msk vatten
1 dl strösocker

Mandelfras
1 dl flagad mandel
1 dl havregryn
2 msk Arla smör- och rapsolja
2 msk råströsocker
1 tsk malen kanel

250 g Kesella jordgubb & lime

Skala rabarbern om det behövs och skär den i "slantar". Koka den med vatten och socker tills den mosar sej. (Jag tycker man kan dra ned på vattenmängden, det saftar sej rätt duktigt.) Låt kallna.

Bryn mandel och havregryn i smör- & rapsolja. Rör i råsocker och kanel. Lägg rabarbermoset i botten och varva mandelfras och Kesella i fina skålar. Garnera med färska jordgubbar. Servera genast. Yummie!



Rabarberpaj (4 - 6 port)

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör eller margarin
2 msk socker (gärna rå)
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 l rabarber i småbitar
1 dl socker
1 msk potatismjöl



Nyp snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. (I receptet står det att man ska låta den vila i kylskåp en stund, men jag har aldrig märkt någon skillnad. Gör som du vill!)

Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Lägg i rabarbern i skalet, blanda potatismjöl och socker och strö över. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass. Yummie igen. Om du vill, så kan du byta ut hälften av rabarbern mot färska jordgubbar. Dubbelyummie!




Om man låter rabarberståndet gå i blom så blir stjälkarna snabbt träiga och torra, därför brukar jag skära bort blomstänglarna och sätta in dem i en vas. En effektfull dekoration!



Om att lägga rabarber på något...
Det händer väl lite nu och då att vi använder uttrycket "Den där ska jag lägga rabarber på". Uttrycket är helt enkelt en folklig omskrivning av "att lägga embargo på". Embargo är spanska och betyder "beslagta".

Namnet rabarber kommer i sin tur från det latinska "rheubarbarum" som är en sammansättning av "rheum" som betyder "rot" och ordet "barbarum" som är ett av romarna inlånat grekiskt ord. Barbarum betyder "främmande" och sades av grekerna om alla som inte talade grekiska. Det är samma ord som vårt lånord barbar, som ju betyder vilde eller ociviliserad person.

Rabarber betyder alltså "den främmande roten". Ursprungligen var det nämligen roten som användes i medicinskt syfte under klassisk tid och under medeltiden. Från början växte rabarbern vilt i trakterna kring Svarta havet. Dessa fakta har jag hämtat från Ordbruk.

Så. Det var rabarber det...

Uppdatering: Genom bloggvännen Lilla Eken, har jag fått reda på ännu mer om rabarber. Spännande! Tack!

Kommentarer

  1. Kul att det kanske kom i närheten av rätt iallafall. ;-)

    Du, de där rabarberrecepten ser ju ruggigt goda ut båda två. Tror att jag måste lägga dem på minnet. Har aldrig provat rabarber tillsammans med jordgubbar. Det låter gott.
    Hej, hej/I.

    PS. Här finns lite mer intressant rabarberläsning (ja, jag tycker att den är intressant iallafall.;-)) :

    http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=6001&cat=364&catName=Genbanker&topmenu=346

    SvaraRadera
  2. Lilla Eken: Ja, du måste definitivt prova något av recepten! Rabarber och jordgubbar är verkligen gott ihop. Och tack för länken! Jag har uppdaterat inlägget med den.

    SvaraRadera
  3. Min mamma heter Barbro - en gång när hon var liten, och en grannflicka var ännu yngre kom grannflickan över och bad att få leka med den stora flickan rabarber. Det var ju inte så tokigt eftersom namnet Barbro också har ett "barbariskt" ursprung.
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. em: Åh, det visste jag inte. Faktum är att - eftersom jag har två grannar som heter Barbro - jag funderat över namnets ursprung då och då. Det var väl tur att lilltjejen inte bad att få leka med Rabarbro...

    SvaraRadera
  5. Tack för rabarberrecepten! De låter riktigt goda. Jag har rabarber i trädgården i Bergslagen och för det mesta gör jag marmelad på dem. Nu kan jag testa fler varianter. Kul!

    SvaraRadera
  6. Staffan H: Det ska du göra! Kesellaguckan är som en krispig sommarsmekning och pajen, speciellt varianten med jordgubbarna, är som en mågot mera bastant sommarsmekning. Smak av sommar på alla håll med andra ord! :-)

    SvaraRadera
  7. Här på stationen har vi ett gigantiskt rabarberstånd som just nu håller på att veckla ut sig ;)
    Jag älskar rabarber, och dina recept ser verkligen smarriga ut, har aldrig provat kombinationen jordgubbar och rabarber.

    Du måste lägga till en etikett för recept :)

    SvaraRadera
  8. Christina: Mums! Det är bara att börja skörda. Man kan frysa in rabarmern också, och använda senare. Jag skalar och snittar och väger upp i påse, så kan man göra vad man vill sedan.

    Ettikett för recept? Kanske det. Jag har aldrig haft recept förut...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg