Små och stora båtar

I väntan på att få komma in på den stora Titanicutställningen i Båthall 1 så besökte vi den mer modesta utställningen i Båthall 2. Där visas en mycket intressant samling båtar från 1400-talet fram till 1900-talet. Det luktar tjära och många små smycken är det som ligger där. Rekommenderas om man tycker om att titta, fingra och nosa på gamla vackra båtar!Som till exempel snipan Jenisej, som var en av de fem båtar som följde med Vega på Nordenskiölds nordostpassage 1878 - 1880. Efter expeditionen behöll Nordenskiöld Jenisej och seglade henne till sin död 1901. Hon lades upp för gott 1944.

Klinkbyggd, tjärad Västkustsnipa, en så kallad trebording. Kraftig och bred för att klara de hårda vattnen längs Bohuskusten. Kan man tro...
Wiking X - C G Petterssons kanske allra mest kända båt. Med henne reste han Skandinavien runt 1925, egentligen med syfte att göra reklam för den Pentamotor som fanns installerad i båten. Inte desto mindre är hon en sann skönhet!
Båthall 2 tillhör Statens Maritima Museer och är belägen i Wasahamnen vid Galärvarvet i Stockholm.

Kommentarer

 1. Tycker det är lika konstigt varje gång. Jag har aldrig känt något behov av att ha båt, men jag tycker om båtturer och naturligtvis älskar jag att fotografera dem.

  Om C G Petterssons båtar har jag läst en del om i tidskriften Nostalgia. Gillar dina bilder med alla fina detaljerna. Det luktar fernissa, saltvatten och tång om dem.

  SvaraRadera
 2. Staffan H: Som jag då! ;-)

  Det fick bli detaljer. Ville jag försöka fotografera en hel båt, kom det alltid med ett fult lysrör eller ett snett fönster. Men detaljer gillar jag, så det var helt ok.

  Doftfotografi. Något för oss?

  SvaraRadera
 3. Jag blir sjösjuk vid minsta krusning, men det hindrar inte att jag gillar vatten och båtar ändå. Särskilt båtdetaljer som på dina bilder. Sinnligt är vad det är :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.