BiblioteketNågot av det absolut första jag gör när jag kommer till en ny plats där jag vet att jag ska stanna ett tag - om det så bara är en vecka - är att leta rätt på ortens bibliotek. Så också den här gången, fast jag nu stannat något mer än en vecka. Det börjar faktiskt likna någonting i stil med 12 år!

Detta lilla bibliotek i Djursholm har blivit mitt favoritbibliotek, och bibliotekarierna mina favoritbibliotekarier (om man inte räknar min syster då förstås).
Miljön här inne är väldigt speciell. Runt om i lokalen löper ett galleri, som man når via en trappa, och där finns all facklitteratur. Där uppe kan man tassa runt i ostörd ro och söka det man för tillfället åstundar.

Både fönster och lampor är väldigt speciella här på mitt favoritbibliotek. Lustigt nog ser de här plafonderna av koppar, som sitter inmurade i väggen, mycket mer ålderdomliga ut än medio 60-tal...
Konstnärlig utsmyckning utanför stora fönstret, som även växterna tycker om...
Mitt i taket i stora salen sitter den här doningen, och om man lyssnar noga kan man höra att det susar om den. Ett fläkthål, luftsug, inblås - ventilation.Djursholms bibliotek ritades av arkitekten Åke Widström och invigdes 1965. Förutom sina skatter av läs- och tittbara saker är det en liten pärla rent arkitektoniskt sett.

Det är vid det här laget åtskilliga kilo böcker jag burit till och ifrån det biblioteket under åren. Bibliotek är för mej något alldeles, alldeles nödvändigt!Och när jag redigerade den här bilden fick jag syn på boken näst längst till höger. Ålkistan av Jan Ekström. Bestämt måste jag inte gå tillbaka och låna den. Jag måste ju ta reda på vad som kan hända där...

Kommentarer

 1. Vilket fint bibliotek, redan entrén signalerar att här är det något lite extra.

  SvaraRadera
 2. Förslag på inslag: Stockholms stadsbibliotek!
  Det vill jag se!!!
  Bibliotekariesystern

  SvaraRadera
 3. Vackert bibliotek! Kom att tänka på Stockholms tårtkartong med sin kaffeburk ovanpå – där travar man oxå omkring på balkonger, fast jag kommer inte ihåg vad som finns där uppe.
  Det är något särskilt med bibliotek – jag söker oxå upp dem det första jag gör.
  Vårt är litet, alldeles för litet, med urdålig ekonomi men med jättefin service. De slår knut på sig själva för att skaffa fram vad kunderna ber om. Tyvärr har lite av ron försvunnit se’n de klämde in datorer på barnavdelningen. Helgerån på barnavdelningen! Men vad gör man när det inte finns annan plats?
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Vilket trevligt bibliotek och bra utbud finns det också. Låna du den där boken om Ålkistan och berätta för mig om det hände något speciellt där.

  SvaraRadera
 5. Christina: Ja, visst är det spännande och inbjudande. Det är som det säger: Här är jag! Jag är Bibliotek! Kom in och se vad jag kan erbjuda!

  Ninna: Jag har gjort ett inlägg om Stockholms stadsbibliotek, fast bara exteriören: http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/01/stockholms-stadsbibliotek.html

  Men nog tänkte jag mej in vid tillfälle...

  em: Angående "tårtkartong och kaffeburk" se svaret till Ninna ovan! Och visst är det märkligt med de här små biblioteken som verkar göra allt. Och så kommer det en önskan någonstans ifrån att datorer, det måste vi kunna erbjuda - och tja, det måste man kanske... Jag har själv varit ganska glad när jag varit på resa och kunnat gå in på närmaste bibliotek och surfa lite...

  Staffan H: Ja, jag ska låna boken! Fast det kanske visar sig att det handlar om någon annan ålkista och inte alls den jag just bloggat om; "Liket i ålkistan" eller något i den stilen...

  SvaraRadera
 6. Snap! Som man säger på engelska när man tycker lika. Jag ÄLSKAR bibliotek och gör precis som du, nosar upp dom vartän jag kommer.

  Djursholms bibliotek måste jag kolla in nångång. Urfint!

  Har du varit i Gamla stan? Litet med udda öppettider. Inget speciellt eg, förutom bibliotekarierna och läget. Annars springer jag på Riksdagsbiblioteket (har bilder därifrån på min kraschade hårddisk) OCH t-banebibl på Östermalmstorg. DET har jag också bilder ifrån i akt och mening att blogga om. One day ...

  TACK för det här inlägget!

  SvaraRadera
 7. Kesu: Kul! Nej, jag har inte varit på något av de bibliotek du nämner. Däremot en massa andra större och mindre bibliotek i min - för tillfället - omedelbara närhet. Jag ser fram emot ditt inlägg från T-banebiblioteket vid Östermalmstorg!

  SvaraRadera
 8. christian.rabergh@temaasyl.se17 augusti 2016 22:06

  Tack för att du uppmärksammade denna arkitektoniska pärla (och kulturella oas!), besökte biblioteket i veckan ffg när jag cyklade runt i Djursholm för att se på de tjusiga villorna - biblioteket var finast! Arkitekten för mig dock okänd - finns mer info?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit, Christian! Tyvärr vet jag inte särskilt mycket om arkitekten och jag hittar inte särskilt mycket när jag googlar. Men kanske kan jag luska på annat håll. Återkommer i ärendet! :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.