Tullgarn

_DSC0503tg

Vid gamla landsvägen mellan Trosa och Södertälje, den väg som idag kallas Utflyktsvägen, ligger Tullgarns slott. Tullgarn är ett av de tio kungliga slotten och är väl idag kanske mest känt för att ha varit sommarresidens åt Gustav V och drottning Victoria.

Och jag hade aldrig varit här förut.

_DSC0484tg

Framsidan på slottet, eller vilket som nu ska betraktas som framsida, kanske var en gång sjösidan framsida, var vid vårt besök nästan helt inklätt med byggnadsställningar. Statens Fastighetsverk, som förvaltar fastigheten, ägnar sig och omfattande fasadrenoveringar. Hela slottet putsas om och den “moderna” puts som användes vid renoveringen i slutet av 1950-talet har knackats bort och ersatts med traditionell kalkputs.

_DSC0457tg

På sjösidan är arbetena slutförda och slottet lyser i sin fräscha, nyputsade glans. Riktigt, riktigt vackert.

_DSC0458tg

Trakterna runt Tullgarn har varit bebodda sedan 1000-talet efter Kristus och man har livnärt sig på jakt, fiske och jordbruk. Tullgarn, vars namn inte har något med tull att göra utan snarare tall, har genom århundradena utvecklats från en liten by till en stor sätesgård och därifrån till stolt slott. Garn betyder förresten vik. Tallviken.

_DSC0459tg

Efter ett antal ägarskiften kom den stora gården en tid i Gustav Vasas ägo. Kristina Nilsdotter, som var moster till Gustav Vasa, ärvde den och gifte senare in sig i släkten Sture. Karl Sture lät uppföra det första slottet på platsen, "Stureborgen".

_DSC0460

_DSC0466tg

Karl Sture och hans fru Katarina var de första som bodde på Tullgarn en längre tid. Sedan avlöste de olika ägarfamiljerna varandra. Här fanns till exempel Bondar, Sparrar, Gyllenstiernor, Banérar och Oxenstiernor och sedermera släkten De la Gardie.

_DSC0467tg

På uppdrag av greve Magnus Julius De la Gardie revs det gamla slottet cirka 1720 och det nuvarande uppfördes efter ritningar av Joseph Gabriel Destain. År 1772 tvingades, av olika anledningar, Ulrik Gustaf De la Gardie sälja egendomen på offentlig auktion. Tullgarn köptes in för kronans räkning och överlämnades till hertig Fredrik Adolf, yngre bror till Gustav III.

_DSC0470tg

I slutet av 1700-talet och under hertig Fredrik Adolfs ledning, genomgick slottet omfattande renoveringar. Bland annat höjdes flyglarna och försågs med platta, italienskinspirerade tak.

_DSC0473tg

Ganska exakt 100 år senare gifte sig kronprins Gustav (V) med prinsessan Victoria och Tullgarn blev deras sommarslott.

_DSC0475tg

Monogrammet på stenväggen mot sjösidan är dock inte kung Gustafs, utan hans son Gustaf VI Adolfs, och lejonen brukar inte stå här utan framför huvudingången. Även hunden ägnar sig åt en högst tillfällig placering. Lägg särskilt märke till jellonens något anstrukna nosar. Handpåläggning?

_DSC0480tg

_DSC0481tg

Idag är delar av slottet öppet för allmänheten och här kan man beskåda gamle hertig Fredrik Adolfs fantastiska gemaker, strosa i parken, äta på värdshuset eller ha picnic under skuggande lindar.

_DSC0484tg

Hela slotteriet och även den gamla Stureborgen på sin tid, uppfördes högst upp på en klippa som har sin topp mitt under borggården. Detta har medfört att allt vatten som samlats där har runnit ner på sidorna och in under flyglarna med stora fuktskador som följd. Det dränerningsrör man tidigare lagt ner gjorde saken etter värre och därför har man nu även genomfört omfattande dräneringsarbeten runt slottet.

_DSC0491tg

Riktig puts och färg den här gången… Många var de färgfädäser som gjordes på 1950, 60 och 70-talen.

_DSC0492tg

Och här har vi ytterligare en vattenkastardrake till min blygsamma samling. Visst är den grann!

Kommentarer

  1. Både intressant och vackert!
    Där har jag bara åkt förbi - tänk så många platser man bara åkt förbi, så mycket man måste ha missat..
    Blev lite nyfiken på varför det heter Garnsviken - det är väl ändå tårta på tårta... men jag förmodar att det är formen på hela sjön - eller att man la' sina garn där.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. em: Man får se det som så att man har mycket kvar att se. Något litet att titta på varje gång man åker någonstans. Även om vägen är gammal och van.

    Garnsviken ja... det är verkligen tårta på tårta. Ungefär som CD-skiva...

    SvaraRadera
  3. Underbart att följa dina bilder och repotage.

    SvaraRadera
  4. Randiga Tråden: Väl bekomme! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg