Route des Crêtes. Cassis – La Ciotat

_DSC0337rc

-Åh, ska ni till La Ciotat! sa en man vi mötte i Arles. –Då måste ni åka La route des Crêtes! Den vägen är helt fantastisk. Den går så här, sa han och gjorde en vansinnig sicksackrörelse i luften med pekfingret. –Om den är öppen förstås, la han till.

Efter att förtvivlat försökt ta oss ner med husbilen i den lilla kuststaden Cassis - det var hopplöst, trots att vi har en ganska liten husbil - åkte vi tillbaka till en skylt där det stod Route des Crêtes. Skyltar med varningar om avstängning och bommar satt i början, men vi åkte på och tänkte att det går väl alltid att vända någonstans. Har vi åkt med husbilen i Pyrenéerna, så ska det väl gå här.

Route des Crêtes betyder ungefär bergskammens väg och det var precis vad det handlade om. Klipporna mellan Cassis och La Ciotat är de högsta kustklipporna i Frankrike, 394 meter.

_DSC0338rc

Vid första utsiktsplatsen stannade vi för att äta vår lunch. Cikadorna knarrade och solvärmen dallrade över klipplanskapet. Lite oroades vi för hur vägen skulle se ut framöver, skulle vi kunna ta oss upp? Till slut kom där en turistbuss. Från andra hållet. Då förstod vi att kan den så kan vi.

_DSC0336rc

_DSC0339rc

I långa slingor och böjar klättrade vägen allt högre och högre. Plötsligt stack Medelhavet fram i svävande luftperspektiv. Andlöst vackert. Och långt därnere Cassis. Som en leksaksstad.

_DSC0340rc

Den här vägen stängs av om det blåser för mycket. Eller om det brinner, vilket tydligen händer lite då och då. Precis som på Korsika, där maccian brinner med jämna mellanrum.

_DSC0342rc

I mitt sökande efter fakta för det här inlägget använde jag mig åter igen av Google Translate och den här gången blev det nog dråpligare än någonsin:

“Kapstaden är den största skurk, den finaste och mest tillgängliga av alla panoramor i regionen, hittar du fantastisk utsikt över kusten i vikar och på staden av Csatt och La Ciotat.
Ovanpå det klippan det är ett sätt att gå "magi", som löper längs havet och upptäcka den vilda trädgården Kap Canaille Bec till Eagle (staden La Ciotat). Denna väg kan definieras som en väg av vertikal vandring eftersom vissa passager är farliga (t.ex. inte get) och kräver en slips eller förekomst av en guide.”

Håhå jaja…

“Le Cap Canaille est le plus gros, le plus beau et le plus accessible de tous les panoramas de la région, vous y trouverez une vue imprenable sur la côte des calanques et sur les ville de Cassis et de la Ciotat.
Sur la cime de cette falaise existe un chemin de randonnée "magique", qui longe la mer et qui permet de découvrir les jardins sauvages du Cap Canaille jusqu'au Bec de l'aigle (ville de la Ciotat). Ce sentier peut être définit comme un sentier de randonnée verticale puisque quelques passages sont périlleux (ex: pas de la chèvre) et nécessitent un encordement ou la présence d'un guide.

Länk

_DSC0344rc

Dit ut vågade jag inte gå. Klippan stupar lodrätt ner och jag lider av svår svindel. Det tycktes inte besvära dessa människor. Eller i alla fall inte honom.

_DSC0342rc2

En del av Soubeyranesklipporna.

Vi kom ner. Hela och i ett stycke. Det brann inte och det blåste inte. Men jag måste erkänna att jag emellanåt höll rätt krampaktigt i stolsitsen.


Visa större karta

Kommentarer

 1. Minns en husvagnsresa på inte riktigt lika vildsinta vägar. Men vi kom inte upp, blev stående mitt i en backe med rullgrus. Där stod vi tills det kom en minibuss med danskt handbollslag som helt helt sonika lyfte runt husvagnen och för hand rullade ner densamma. Sen var det bara att vända bilen, koppla ekipaget och återvända samma väg vi kommit. Ja, vilka vådliga äventyr man kan vara med om...

  SvaraRadera
 2. Ninna: Minibussar med danska handbollslag är aldrig fel! :-)

  Harald: Indeed!

  SvaraRadera
 3. Vad är en guide mot en riktigt bra slips?

  SvaraRadera
 4. Skaffaren: Har man en riktigt bra slips, behöver man ingenting annat!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.