Med husbil och hund i Europa

_DSC0816ob

Om jag skulle försöka mig på en sammanfattning av våra erfarenheter vad gäller att resa med husbil och hund i Europa…

Vi tog Öresundsbron över till Danmark, kanske mest för att jag aldrig hade sett den tidigare och vi skaffade ett bropass i förväg genom Husbilsklubben. Detta gjorde passagen väldigt lätt och smidig. Bara upp med den lilla transpondern i vindrutan och så åka igenom.

_DSC0416hb

När det gäller övernattningarna sov vi för det mesta på antingen campingplatser eller ställplatser, som det i alla fall i Tyskland finns rätt gott om. Vi skaffade en katalog, ReiseMobil International, med adresser, kartor och beskrivningar av de tyska ställplatserna. Med hjälp av GPS:en hittade vi sedan till rätt plats. Ofta har just den här katalogen satt ut GPS-koordinaterna till sina ställplatser, men vi märkte att de ledde oss ibland flera kvarter fel. Gå på gatuadressen istället. Då kommer man rätt.

anduze1

I Frankrike sov vi oftast på campingplatser. Även om det går att duscha i vår husbil, känns det gott att få slösa lite med vattnet. Särskilt om man vill tvätta håret. Dessutom kan där finnas Wifi om man behöver koppla upp sig.
En annan bra grej att veta är att det på McDonalds i Frankrike nästan alltid finns Wifi. Att ge sig till att surfa på sitt eget konto kan ge oangenäma räkningsöverraskningar vid hemkomsten. Vi köpte också ett franskt kontantkort till en av telefonerna.

Tanka färskvatten, tömma toa och gråvatten behöver man också göra, ibland så ofta som var tredje dag. Det är inte alltid säkert det går på en ställplats.

_DSC0413hb

I Frankrike finns dessutom France Passion – i stort sett "bo på bondgård". Vinbönder och även andra lantbrukare ställer en parkeringsplats till förfogande och ser kanske gärna att man handlar något i deras gårdsbutik, men det är inget tvång. En natt stod vi på ett sådant ställe och det fungerade utmärkt. Gott vin fick vi med oss därifrån också.

_DSC0271vg

Faktiskt fricampade vi några gånger också. Två gånger på parkeringsplatser utanför släkt och vänner och en gång på en fantastisk fransk strand. Där stod förresten flera andra husbilar också. Det känns rätt tryggt att vara några stycken när det mörknar ute.

_DSC0231lv

Något man däremot ska akta sig för, framför allt på vissa avtagsvägar vid autobahn i Tyskland märkte vi, är att ställa sig lite för nära motorvägen för att äta eller sova. Där kan det nämligen stå husbilar med helt annat innehåll, bedrivande tämligen obskyr verksamhet och med lustigt färgade lampor i vindrutan...

_DSC0055a

Vårt kylskåp är tämligen minimalt, så det går inte att bunkra särskilt mycket färskmat. Vi tog för vana att, likt fransmännen, köpa vårt bröd rykande färskt varje morgon. Maten köpte vi på fräscha torgmarknader eller på någon av de franska kedjorna Casino, Super U eller Leclerc. De har alla mycket stort urval av fräsch mat och även vin till bra priser. Dessa kedjor säljer ofta även bensin och detta mycket billigare än de traditionella mackarna.
Något som också kan vara bra att veta, är att det ibland kan vara besvärligt med VISA-kort i Tyskland. Långt ifrån alla affärer tog emot det. Inte ens de större. Varför vet jag inte.

_DSC0826cs
_DSC0321t

En hel kartong full med de ljuvligaste tomater fick vi med oss från de franska släktingarnas vackra trädgård.

_DSC0320m

Mjölk är i Frankrike ett kapitel för sig. Jag fick leta länge bland hyllorna innan jag hittade det som vi i Sverige kallar färsk mjölk. Det fanns väldigt lite. Ungefär en halv meter hylla. Däremot fanns hyllmeter efter hyllmeter (i rumstemperatur) med det som vi skulle benämna H-mjölk. Värmebehandlad och med mycket lång hållbarhet. Konserverad mjölk. För en kalv som mig är denna mjölk knappt drickbar. Smakar… H. I Frankrike är det bara barnen som dricker mjölk. Och så kanske man har det i kaffet.

_DSC0188tb

Dricksvatten köpte vi på flaska. Även om vattenkvaliteten oftast är mycket bra i Frankrike nu för tiden, kan man aldrig vara säker på vad man åker omkring med för små kulturer i sin egen färskvattentank. Eller vad föregående vattenhämtare tryckt upp för doning i kranen. Kanske någon just sköljt sin dassetank där. Av den anledningen hade vi med oss några meter egen slang och Gardenakopplingar för alla typer av kranar. Så här efteråt vet vi att våra tre meter slang borde ha varit minst fem meter. Eller mer.

Eau potable eller Eau non potable: Dricksvatten eller Ej drickbart vatten.

_DSC0408hb

Tömställen för toa och gråvatten finns på många ställen. Skylten nedan finns i nästan varje by eller stad med självaktning i Frankrike. Lustigt nog såg vi den också ofta i Norge i somras när vi var där. Här i Sverige har jag aldrig sett den. Toatömningen var ofta en mojäng med kran för färskvatten på ena sidan och slukhål för dassinnehåll på den andra. Här tankade vi aldrig färskvatten av samma anledning som ovan. Man såg allt för ofta hur folk trädde tanken på kranen och sköljde ur

tom 
 
_DSC0512lur

Utan vår GPS, Fröken Lur, hade resan nog blivit avsevärt mycket krångligare. Den förnumstiga damen fick sitt namn för ett par somrar sedan, då syster Ninna och jag gjorde en av våra sommarturer och GPS:en för tredje gången ledde oss in på en skumpig grusväg in the middle of nowhere.

I städer är hon oumbärlig, på landsbygden något mindre pålitlig. Vad som är bra med vår Fröken Lur är att man kan knappa in “undvikanden” och slippa betalvägar, motorvägar, grusvägar med mera dylikt. För det mesta ledde hon oss tryggt och bra dit vi skulle. IKEA i Montpellier, där vi skulle köpa sill, snaps och knäckebröd till de franska släktingarna, hade vi till exempel aldrig hittat utan henne.

_DSC0877hb 
 
_DSC0505e

Att resa med hund i Europa har gått alldeles utmärkt. För ungefär ett år sedan började vi med Emsers förberedelser för resan med att ge honom en första rabiesvaccinspruta. Omkring en månad senare fick han spruta nummer två. 120 dagar efter det togs ett blodprov för att se om han bildat antikroppar. Det hade han och veterinären skrev då in detta i ett pass som sen måste följa med honom på resan. Nobivac, som Emser fick, räcker sedan i tre år. Hur allt detta går till finns beskrivet på Jordbruksverkets hemsida.

Han fick också alldeles innan vi reste ett nytt fästinghalsband för att skydda sig mot fästingar och fjärilsmyggor. Före återresan till Sverige krävs att hunden maskas av med medel mot rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, tidigast tio dagar och senast tre dagar före inresan i Sverige. Vi letade rätt på en veterinär i Frankrike, de har ofta skyltar vid gatan, och fick dessutom en hälsokontroll av Emser och avmaskningen införd i passet. Avmaskningsmedlet hade vi själva med oss. Dessa regler kommer att ändras till årsskiftet 2012, så håll noga koll på Jordbruksverkets hemsida.

_DSC0345e

Emser blev väldigt väl mottagen överallt och vi hade till exempel för det mesta inte några problem att låta honom följa med in på restauranger i Frankrike. Något som i Sverige skulle vara helt omöjligt.

_DSC0874hb

Att resa med husbil är en upplevelse, det är frihet och äventyr i lagom behändig förpackning. Man har hemmet med sig och behöver aldrig bry sig om att söka efter dyra hotell. Vill man däremot vara säker på att få en bra plats på en camping bör man se till att vara där före kl 18.00. Fast många har trots allt öppet senare. Mitt i sommaren är det nog helt andra ankomsttider som gäller.

Friheten med husbil är bland annat att man lagar sin mat själv om man vill och går på lokal om man hellre vill det. Man måste inte stå på campingplatser, kan hålla den hastighet husbilen mäktar med och slipper knöla med långt släp på trånga vägar och gränder som med husvagn.

Och så är det en annan grej som är kul också... Husbilsförare morsar på varandra. Speciellt om man kör lite off season. Man möter en husbil på vägen... Upp med kardan... Hej!

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

  1. Vilka bra tips! Kanske kan jag få min man att våga resa med egen bil i Europa om han får läsa detta.

    Det låter väldigt trevligt och upplevelserikt med den resa ni gjort.

    SvaraRadera
  2. Viola: Jag var nog lite skrajsen innan vi kom iväg. Jag hade ju hört om vägpirater och annat skummelt. Vi såg inget sådant. Men man ska ju vara noggrann och inte låta stöldbegärliga saker ligga synliga i bilen, sedan hade vi ju hund med oss och hade klistrat en hunddekal vid dörren. Kanske avskräckte det någon potentiell tjyv. Nej, allt gick väldigt bra och jag längtar redan efter nästa resa. Vart det nu blir.

    Så du kan nog lugna maken rätt betydligt, tror jag...

    SvaraRadera
  3. Yes! Min man sa just att han kunde tänka sig en tur neråt Italien nästa sommar.... Får bli ett besök hos veterinären först då;) Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  4. Karin: Ja, då är det bara att boka tid hos veterinären för Ylle! Att resa med hund går utomordentligt och har man en vovve med sig så fungerar den ofta som kontaktskapare. Precis som här. Bon Voyage!

    SvaraRadera
  5. + att det går bra att resa med hund.
    - med mjölken. Jag som trivs så bra i mjölkrummet hos bonden i granngården.
    Jaja, det får väl bli vin då..

    SvaraRadera
  6. Skaffaren: Det finns bönder i Frankrike också! :-)

    SvaraRadera
  7. Hej
    Ramlade in här av en slump och upptäckte dina härliga bilder och din berättelse om semestern. Mycket trevligt! Vi är också husbilsåkare - Välkommen in till vår blogg

    SvaraRadera
  8. Kors och Tvärs: Hej och välkommen hit! Jag ska genast hoppa in hos er och kika!

    SvaraRadera
  9. Underbart,vi skall åka nästa år.Blir pensionärer då.Vi har åkt mycket i Europa genom åren.Har du haft några problem.
    Hilkka Fröberg

    SvaraRadera
  10. Hilkka Fröberg: Hej och välkommen hit! Vi är just hemkomna från en tvåveckorstur i Normandie med husbilen. Det är bara vår andra säsong med husbil, men vi tycker ändå att vi börjat lära oss någorlunda vad som gäller. Nej, vi har hittills inte haft några problem, utan jag tycker det jag skrivit ovan gäller fortfarande. Hör gärna av dig igen om det är något specifikt du undrar över.

    SvaraRadera
  11. Intressant blogg! Vi funderar också på att hyra husbil i sommar för en tripp till Norge och ta med hunden, men hur "förvarar" man hunden på ett säkert sätt i husbilen medan man kör? Tipps?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hittade hit, Annika! Det finns selar att köpa som man fäster i säkerhetsbältet. Jag har för mig att det är samma sak som gäller som om hunden sitter i baksätet på en vanlig bil. Att ha en hundbur i husbilen funkar ju inte riktigt.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg