Chateau de Portes – Ett skepp i Cevennerna

_DSC0868p

Att stanna och fika på fina platser var något vi tog för vana på den här resan. Vid vårt morgonbesök på boulangeriet inhandlades också något gott till eftermiddagen, något med äpple till Hussen och något frasigt till mig.

_DSC0867p

Ett av våra trevliga eftermiddagsstopp gjordes vid den här mäktiga gamla borgen, Chateau de Portes i Cevennerna i ena kanten av Massif Central, Centralmassivet.

_DSC0866p

Den kallas Vaisseau en Cévennes, Skeppet i Cevennerna, efter sitt ena hörn som viker av i 45 graders vinkel och har en utkiksplats längst fram. Som på en båt. Det är den utkiksplatsen som syns till vänster i bilden ovan.

_DSC0863p

Det jönsiga med vårt besök här, var att vi gick upp till slottet, in på borggården, ut igen, uppför slänten på andra sidan och så ner till parkeringen igen. Så vi såg aldrig fartygsfören! Den såg jag först när jag fick se bilderna på nätet. Så kan det gå. Vill man se allt får man gå runt!

_DSC0864p

Den gamla borgen byggdes till med den nyare delen, den med stäven, i början av 1600-talet och den klarade sig och klarade sig genom krig och attacker men rasade till slut ihop vid första världskriget då man börjat gräva efter kol så att grunden underminerades.

_DSC0862p

Som på alla slott av klass finns där också en väktare, som stirrade ut oss när vi kom.

_DSC0869p

Vi försökte övertala Emser att inta samma högtidliga pose framför slottet, men si – det ville han INTE.

Chateau de Portes har en bra och informativ hemsida på både engelska och franska, så jag överlåter faktabeskrivningen till den. Där kan man också få se den av oss missade slottsstäven. Eller vad det heter.


Visa större karta

Kommentarer

 1. En udda byggnad med sin fartygsför. Utan den hade slottet kanske bara varit ett av många.

  Och så mysiga Emser... vad fint att han kunde hålla matte och husse sällskap även under semestern. Vovvar ska följa med överallt! Nästan. :o)

  SvaraRadera
 2. Annica: Ja. Och så såg vi den aldrig. Typiskt!

  Jag tror till och med Emser trivdes. Fast inte just här. Han blir mer och mer ovillig att posera...

  SvaraRadera
 3. Den där väktaren som stirrade ut er, kan knappast sett särskilt mycket med den luggen :)

  SvaraRadera
 4. Det där slottet för mina tankar till Främlingslegionen, okänt varför.

  SvaraRadera
 5. Skaffaren: Det här både något hemlighetfullt och sig sjelv nokk över det...

  SvaraRadera
 6. Jag blev också lite frustrerad när jag inte såg fören, tills jag insåg att det gick att gå runt slottet... Men så visste jag i förväg att en före faktiskt fanns, det kanske inte ni visste.

  SvaraRadera
 7. Jorge: Vi såg att det gick att gå runt slottet, men vi hade inte en aning om fören, så vi gick upp och tillbaka på samma sida... :(

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.