Hisnande vyer över Lac de Villefort

_DSC0859v

Efter att ha åkt över tämligen plan mark ett bra tag, öppnar sig plötsligt en sagolik vy och när vi tumlar ut ur bilen börjar vi känna av medelhavsvärmen. Ännu har vi en bit kvar ner till det stora blå, men aningen finns där. Och dofterna.

Min franska är (fortfarande) inte av det bästa slaget, så jag använder mig ibland av Google Translate för att få fakta. Den här gången blev texten så dråplig, att jag låter den stå som den blev…

“Denna sjö av 137 hektar och en kapacitet på 35.600 tusen kubikmeter beror på att undanhålla konstgjorda dammen Villefort (192 meter lång och 71,5 meter hög). Den började byggas 1956 och översvämningen skedde 1964, doppa dalen Bayard och tvinga tjugotal familjer från sina hem.

Denna vattenreservoar är i första hand för att generera el (vattenkraftverk ligger Pied de Borne), som förklarar variationerna i vattennivån under hela året. När nivån är låg (innan de kraftiga regnen i höst och vår), kan du ha turen att se några kvar under vatten som en bro av artonhundratalet, kallad Pont Louis Philippe, som inte förstördes i översvämningarna.”

_DSC0861v

För säkerhets skull stoppar jag in länken till sidan där jag hämtat texten, så att den mer franskkunnige kan läsa utan att flina.

_DSC0860v

Den fortsatta vägen gick över dammbron, vilket var en upplevelse i sig.


Visa större karta

Kommentarer

 1. Åh, vilken utsikt! Den är verkligen hisnande.
  Översättningar kan bli hur tokiga som helst.

  SvaraRadera
 2. Annica: Med ett sån där magsugande stup framför. Man vågar nästan inte gå fram till staketet ens. En gång fick jag i en översättning ut ett gäng politiker i en bana runt jorden. Hur det nu gick till...

  SvaraRadera
 3. Mycket häftigt. Och fascinerande.

  SvaraRadera
 4. Det där är ju nästan som vår tripp i Gorges du Verdon. Men bara nästan. Vilket fantastiskt land detta är som bjuder på så hisnande vyer bara runt knuten!

  SvaraRadera
 5. Johnny: Vänta du... det kommer mera!

  Monet: Åja, fullt så hisnande var det inte här. Utanför La Ciotat däremot... Men det kommer senare.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.