Ryfors - Afternoon Tea i Engelska villanDen här helgen, Allhelgonahelgen, skulle vi alltså iväg för att slutgiltigt få reda på vilken valp som skulle bli vår. Som av en händelse finns det lilla djuret, dess mor och syskon bara ett stenkast från Ryfors bruk utanför Mullsjö.

Vi har insett att det den närmaste tiden inte kommer att finnas särskilt många möjligheter för oss att resa bort. I alla fall inte några längre utflykter och definitivt inte med övernattningar, så vi beslöt att ta ett
weekendpaket på Engelska villan, det häftiga och lite märkliga ställe syster och jag besökte i somras.

Det tog oss en och en halv timme längre än vi beräknat att resa dit. Vi tog den vackra vägen längs Vätterns västra strand. Plötsligt kom jag på mig själv att jag skulle kunna tänka mig att bo här. Det samtidigt leende och dramatiska landskapet tilltalar mig.När vi äntligen kom fram till Engelska villan, hade restaurangchefen Sebastian hunnit bli orolig. Men köksmäster Stefan satte bums in sconesen i ugnen och vi kunde pusta ut med ett särdeles mumsigt afternoon tea. När den värsta hungern börjat lägga sig riktade jag mina blickar upp i taket...Att här fanns helt otroliga lampor, det visste jag förut. Men nu var det mörkt ute och alla lampor var tända och jag kunde för mitt liv inte låta bli att fotografera några av dem.I kristallkronan i matsalen satt alla ljusen fortfarande lika mycket på sned - och jag älskar det precis lika mycket som förut. Den dagen jag kommer till Ryfors och alla ljus sitter rakt, tror jag att jag - om inte vänder i dörren - så i alla fall säger ifrån. De sneda ljusen är... Precis som det ska vara här!En lampälskares optimala dröm! Mässing, jugend - på gränsen till kitsch och alldeles, alldeles underbart!Mäktigast är stora kristallkronan i trappan. Ett antal kilo välputsat glitter.Senare på kvällen väntade trerätters middag: Hummersoppa, lamm med vitlökssky och syrlig potatisgratin och creme brulé. Vi kände oss bortskämda! Vi lät oss skämmas bort. Vi mådde bra.

Utanför stod natten mörk. Dramatiska molntrasor jagade en snuddpåfull måne och i bakgrunden forsade Tidan.Med magarna i sju hörn sa vi godnatt till Stefan och Sebastian och kröp till sängs. Innan vi gick och upp till oss frågade jag Sebastian: Varför står TV:n i garderoben i vårt rum?

-I det rummet ska man inte se på TV! Sa Sebastian.Kommentarer

 1. Vilka lampor!!! Verkar vara ett helmulligt ställe! ;) Tack för tipset! Vi brukar stanna nånstans i krokarna när vi kör söderut. Har slitit ut Gyllene Uttern, så nu är det dags för nya övernattningsmål.

  SvaraRadera
 2. Kesu: Att svänga av från Jönköping och åka de futtiga milen upp till Mullsjö och Ryfors är definitivt värt bensinpengarna!!!

  SvaraRadera
 3. Hörrudu, ljus-i-mörker-fia! Nu har du gjort det igen! Vilka bilder!!! (Och underbara lampor!) (Och härligt ställe verkar det som. :-))
  /I.

  SvaraRadera
 4. Lilla Eken: Tack! Ja, jag är som malen. Söker mig till ljuset. Och jag vill så gärna förmedla mina upplevelser till er. Jag både förbannar mörkret och tänder ett ljus!

  SvaraRadera
 5. Så deilige bilder! :)
  Her er det helt mørkt ute nå...
  Akk, ja, november.

  SvaraRadera
 6. Alla sinnen tillgodosedda ser jag. Eller förresten, matsinnet och bildsinnet tillgodosågs åtminstone. Härliga miljöbilder!

  SvaraRadera
 7. Anita: Tack! Gör som jag! Jaga det ljus som finns!!! :)

  Staffan H: Smak: Ja. Lukt: Mhm! Känsel: Mjuka lakan! Syn: Mycket att titta på! Hörsel: Man kunde alltid lyssna på Sebastian, Husspöket mumlade och Enya spelades i högtaleriet. Och inte att förglömma... Tidanforsens brus! Jo. Alla sinnen! Om inte husspöket ska räknas till det sjätte...

  SvaraRadera
 8. Mye lys må til når man skal oppveie for alt det mørket vi har rundt oss nå.

  SvaraRadera
 9. Anita: Ja, jag vet, Anita! Det var bara ett förtvivlat försök att känna en optimism jag inte har...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.