Martin Emtenäs - gudabenådad folkbildareJag tittar inte särdeles ofta på tv, men det finns en programpunkt jag sällan missar och det är SVT:s Mitt i naturen. Jag är i och för sig väldigt naturintresserad, men jag hade nog missat ett eller annat program om det inte varit för programledaren, Martin Emtenäs.

Med ett näst intill passionerat intresse kryper han runt på alla fyra, skottar sig fram i djup snö, sitter på pass i timmar, plaskar runt i iskalla åar, smyger i fågelskog eller snappar fast nejonögon på näsan.

Med sitt avväpnande leende och stora upptäckarlust bidrar han till att föra ut kunskap om flora och fauna till både små och stora på ett ypperligt sätt.

-Snart får vi nog se en bäver! säger han lyckligt efter att ha paddlat runt i en skogssjö en hel dag. Han hittar ingen bäver, men han är lika glad för det.

Martin Emtenäs är en gudabenådad folkbildare. Han vinner på engagemang och iver och har ett sätt att presentera sina program som gör att man bara längtar efter att få lära sig allt om, tja - stinkpaddor.

Läs mer om Martin på
Umeå universitets hemsida.

(Foto och vinjett: Sveriges Television)

Kommentarer

 1. Håller med! Om jag får vara lite fördomsfull tycker jag att det är extra roligt med en ungdom som är så in i bänken entusiastisk i naturen. Tänker på Nisse Lindman & Co. Inget fel på dom gubbarna, men unga killar som letar rävar och bävrar är liksom ännu roligare.

  Imorgon är det julafton, eller hur? :)

  SvaraRadera
 2. Jag är också ett Martin-fan :)

  Jag älskar när han riggar upp nattkameror och videofilmar ett bo en hel natt för att sedan upptäcka, när han vittjar kameran, att djuret inte syns på bild en enda gång.
  8 timmar film och inget djur.
  Det är lika spännande varje gång, och jag är inte ironisk nu. Det är ju så här det måste vara för naturfilmare. Det är så skönt att någon visar på hur svårt, och vilken kamp det är.

  SvaraRadera
 3. Det var en väldigt fin salamander han hälsade på idag. Jag blev nästan lite kär i den, och jag har aldrig varit särskilt förtjust i salamandrar tidigare...

  SvaraRadera
 4. Kesu: Det är väl inte fördomsfullt? Eller? Även jag tänkte på Nisse Linnman och Korsnäsgården som jag följde med stort intresse som barn. Men jag minns inte att han var så entusiastisk. Men nog föddes där ett naturintresse...

  Christina: Skillnaden är, tror jag, att Martin verkligen redovisar att inget djur dök upp. Andra filmare skippar nog hela inslaget om djuret inte visar sig. Det blir ingen film alls. Äntligen får vi se verkligheten... Och Martin är ju lika glad ändå. Djuret finns. Det är skyggt. Så är det...

  Lilla Eken: Tänk, nu fick jag återigen lära mig något nytt. Salamandrar är groddjur och inte ödlor. Ödlor kilar, det gör inte salamandrar. De rör sig värdigt, medan en ödla försvinner med ett rasslande. Stor salamander. Med orange mage!

  SvaraRadera
 5. Ja, han är en underbart mysig programledare som smittar med sin entusiasm.

  SvaraRadera
 6. Nä, Nisse L var inte ett dugg entusiastisk som jag minns honom. Inte heller Dahlbäck, hette han också Nils?

  Vad jag menade var att jag trodde inte att ungdomar var så förtjusta i natur idag, det är mest teknik och mode och blip och blop och så ;) Och då blir det extra roligt med en ung kille som brinner så för naturen.

  Det där med att visa att det inte kom något djur är helt klart en styrka. Ett icke-resultat är också ett resultat. Precis som du säger: djur är skygga, nu fick vi veta det också.

  Heja Martin!

  SvaraRadera
 7. Barbro S: Välkommen! Tack för att du tittade in! Hoppas att han fortsätter länge med sina trevliga program. Jag lär mig något nytt varje gång!

  Kesu: Hurdan var Nisse? Jag minns inte. Han stod väl med rakt upp och ner och berättade. Eller? Om men såg om ett program med honom idag så undrar jag hur man skulle reagera. Nils Dahlbeck, ja. Honom minns jag också. Och nog tror jag att det finns en del naturintresserad ungdom även idag. De är väl inte så högljudda bara...

  Martins ickeresultat är jättebra att visa. Annars blir det ju bara fullt av naturfilmer som visar att ingentin är omöjligt och alla djur går att filma. Till slut känns det nästan arrangerat alltihopa.

  SvaraRadera
 8. Ja visst är han härlig. Mitt i naturens bästa programledare sen min gamla favorit Jan Danielson! Helt olika som personer men entusiasmen är densamma. Och folkbildarambitionen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.