Brandgul

_DSC0307mmt

Vad passar väl bättre i denna den tristaste av månader, än att fortsätta på min lilla färgkavalkad?

Jag har ju redan avverkat de fyra kulörta elementarfärgerna; gul, röd, blå och grön och de två ickekulörta elementarfärgerna vitt och svart. Men färgvärlden tar ju inte slut där, utan fortsätter med blandningar av dessa sex färger.

Som en uträckt tunga åt den grå november tänkte jag börja den här färgvändan med den snudd på varmaste av dem alla; brandgul. Eller som många säger; orange.

Tänkte det kunde göra gott med lite varmfärg i grået.

744px-Spectre.svg

Den brandgula färgen finner vi mellan cirka 590 till 625 nanometer på det synliga våglängdsområdet, mellan gult och rött.

regnrock

Brandgult är en färg som syns osedvanligt bra, och därför används den gärna när något verkligen måste märkas, som arbetskläder och farliga saker.

farligt

Det här vägmärket markerar Farligt gods, och håll med om att det syns.

När det gäller säkerhet på sjön är brandgult en färg som har använts länge. Flytvästar, bojar, livbåtar och mycket annat har den här färgen för att den i stort sett är komplementfärgen till vattnets blå och därför syns tydligt när man söker. Även om sikten är dålig.

boj

_DSC0221hk

Går vi till naturen så erbjuder den många vackra exempel på brandgult i alla dess former, som den här brandgula liljan, Lilium bulbiferum L.

_DSC2705m

För att inte tala om morötter…

_DSC0750g

pumpor…

_DSC0302os

solnedgångar…

_DSC2709m

…och apelsiner. Och där har vi förklaringen till ordet orange, som är både det franska och engelska ordet för apelsin. Äpplet från Kina som blev orange via persiskans naranja från sanskrits na rangi.

bern

En av de allra vackraste färgerna i den här skalan tycker jag är bärnstenens gyllenröda färg. Den förstenade uråldriga kådan som havet ibland har välviljan att skänka oss.

_DSC0384

Alldeles nyss såg träden ut såhär; sprakande i alla den varma skalans färger med tonvikt på den brandgula. Som om de ville ta avsked av sommaren och livet med en mäktig färgkaskad.

Men det finns också mycket annat som bär den brandgula färgen, bland annat den brända jorden; terra cotta, tegel. Teglet som är ett ypperligt byggnadsmaterial, använt alldeles för lite nu för tiden.

_DSC0509k

Tele-Duett

Och kanske finns det någon som minns när Televerkets bilar såg ut så här?

natrium1

En av de inte så angenäma nyanserna av orange är det förfärliga, monokromatiska ljuset hos natriumlampor. Eller vilken annanstans som helst vore färgen kanske vacker, men inte när den färgar av sig på naturen. Allting ser ut som senapsgas; grönskan på sommaren, snön på vintern. Bäk!

kamin1

Det finns många fler exempel på den brandgula färgen, både i naturen och i det av människan skapade. (Vem minns inte 70-talets brandgula inredningsfärg?) men till syvende och sidst är det ändå elden, den livgivande och den förödande, som givit färgen dess namn. Brandgul.

Sedan måste jag bara länka till den alldeles underbara hemsidan “Bevara Brandgult – våga vägra orange”.

Adjö!

Kommentarer

 1. TACK! Nu känns det som jag orkar ett tag till...brandgul!Länge sen jag hörde nån säga så.Bohuslänska??Du gör tillvaron väldigt mycket vackrare med dina fantastiska bilder!Trevlig helg :-)

  SvaraRadera
 2. Hanne: Åh, men Tack! Jag hoppades att någon skulle känna sig lite gladare efter att ha kikat på den här färgen. Inte tror jag att det är bara bohuslänningar som säger (har sagt) brandgul. Men visst är ordet fint!

  SvaraRadera
 3. Vackert, informativt och väldigt välkommet inlägg så här i "transportsträckan" november.
  Även här uppe i norr säger man brandgul, men numera kallas nog färgen mest orange.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Skönt!
  Brandgul sägs kanske inte så mycket - men vem säger gredelin?
  Tant Violett? Tant Lila?

  SvaraRadera
 5. Annica: Låt oss då - likt människorna på "Bevara Brandgult" - värna om vår brandgula färg!

  Ninna: Tack! Där kom nästa uppslag!

  SvaraRadera
 6. Brandgult har jag ju faktiskt glömt bort... Det har ju bara blivit orange, de senaste åren.... :) Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 7. Jag minns Televerkarna!
  Duetterna är så fina :-)

  SvaraRadera
 8. Någon vill inte vara med på bild...

  SvaraRadera
 9. Kors och Tvärs: Låtom oss då återta det ypperliga ordet Brandgul! Bra kväll du också!

  Slottsträdgårdsmästaren: Vassego'

  Skaffaren: I dylik har jag färdats från västkust till östkust liggandes i bakluckan på en madrass. Vov!

  Ninna: Någon vänder sig bort. Som vanligt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.