Dammsug överallt där det är möjligt!Inte något ont som inte för nånting gott med sig...

Vi har under de senaste månaderna upptäckt att vi inte behövt dammsuga särskilt ofta. Den eviga jakten på dammråttor (hybelkaniner) har liksom avstannat. Källan till de eviga tussarna har lämnat oss.

Men på fredag kommer det en ny liten producent. Enda skillnaden blir väl färgen på skrufset. Ljust gulgråröda. Syns kanske inte lika tydligt mot golvet som Hassels gråsvarta.Veckans klipp ur Svenskt Husmorslexikon från 1954 blir därför en lektion i användandet av nymodigheten Dammsugare. Och tänk... Precis en sådan här hade vi när jag var liten...


"En väl utformad apparat skall vara lätt att transportera. Den bör sålunda inte fastna i mattkanter, trösklar e. d.

Strömbrytarknappen skall vara lätt åtkomlig. På en 'golvapparat' är det fördelaktigt, om man kan koppla på och av med foten så att man slipper böja sig.

Ljudet får inte vara för starkt eller irriterande; det får inte orsaka radiostörning eller överrösta signaler från telefon och tamburklocka

Priset på de svenska dammsugarna håller sig vid 1950-talets mitt som regel från 175 kr för lättare handmaskiner till ca 275 kr för cylindermodeller.
"Kommentarer

 1. Jaha, och nu börjar dom gamla tygpåsarna komma tillbaka efter engångspåsarnas tid.

  Det konstiga är att dammråttorna får ungefär samma färg oberoende av producent. Själv för jag en ojämn kamp med dem...

  SvaraRadera
 2. Eftersom älsklingen vägrar att jaga dammråttor, låter jag dem vara i hopp om att de ska fungera som tilläggsisolering i vårt gamla hus.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Kilden til hårballer er Cedric her i huset. Støvsuging får være til man har tid - slike robotstøvsugere hadde kanskje vært noe. :D

  SvaraRadera
 4. Tiderna förändras men ändå inte. Dammsugarna har dock ändrat design något.

  Själv känner jag mig så duktig eftersom jag tog mig i kragen och dammsög lägenheten härom dagen.

  SvaraRadera
 5. Ninna: Se där! Men den här ståpåkanten - tidningstömningen, den måste man väl i alla fall gått ifrån? Och Tindra gör vita tussar. Det har jag sett. Kritvita.

  em: Ja! Man kan peta ner dem i golvspringorna efterhand!

  Anita: Robotdammsugare skulle inte fungera i vårt hus, tror jag. Vi har fullt med trappor och avsatser överallt. Den skulle bara stå på öronen hela tiden...

  Staffan H: Men ändå. Du kan tänka dig vilken revolution det var när de kom. Även om de allara första nog bara ägnade sig åt att suga in dammet i ena änden och blåsa ut det i den andra. Vet du att jag och min syster använde dammsugarutblåset som hårtork när vi var små... Dammhår...

  SvaraRadera
 6. På Tjolöholms slott finns en av Sveriges första dammsugare. Hästdragen. Själva apparaten fick stå ute på gården och så drog man in slangarna genom fönstren.
  Prata om centraldammsugare!

  SvaraRadera
 7. Ninna: Jo, den har jag hört talas om. Jag bara ser hästarna framför mig, springande runt i en faslig fart för att få snurr på fläktarna...

  SvaraRadera
 8. ..är på en liten bloggrunda i kväll och nu hamnade jag här, vilken unik och häftig blogg och Emser och hans syskon, hur bedårande kan man vara!! Mari.

  SvaraRadera
 9. Margaretas tips om att använda dammråttorna som tätning i huset! Bravo. Det köper jag rakt av. Dessutom, ju längre mellan dammsugningarna , desto rejälare material till tätningen!

  SvaraRadera
 10. Jag minns också de där perioderna "mellan hundar" som helt fantastiska ur städningssynpunkt! Det är nästan lite overkligt hur rent och fint hemmet är utan hund - fast kul är det ju INTE.

  SvaraRadera
 11. Nordingården: Roligt att du tog dig tid för en bloggrunda och tack för att du tittade in här hos mig!

  Min blogg är ganska spretig, men det är jag å andra sidan själv också! :-) Det gläder mig mycket att du tyckte om mina små mirakel...

  Lisette: Hundull! Det borde ju vara ett ypperligt isoleringsmaterial. Och den gången man har anledning att renovera sitt hus, så kan man sitta där med sina olika isoleringslager och säga -Se där har vi Fido! Och där är Tussa! Och längst in, där i hörnet, ligger gamle Karo och värmer!!!

  Christina: Hjärteglädje eller skinande rent - det är uppenbarligen bara att välja. Om man inte ska ha heltidssysselsättning i städsvängen. Nej! Vovve är roligare! Helt klart!

  SvaraRadera
 12. Men va fiffigt att återanvända tussarna som tilläggsisolering! Tack Margareta!

  Roliga bilder du grävt fram. Tänk alla instrument som följde med för olika delar av inredningen, elementborset, gardinborste, soffboreste och allt vad det nu är. Minns att mamma hade en hel påsa hängande i städgarderboen. Fast hon var som jag, eller jag som henne. och slet inte ut dem :)

  Nu räcker höger tass för att räkna dagarna till Emsers ankomst.

  SvaraRadera
 13. Kesu: Ja, det där gamla lexikonet är en guldgruva. Dels med sina gammaldags kommentarer men också med sina illustrationer. Det kommer mera...

  Onsdag - torsdag - fredag...

  SvaraRadera
 14. Uuhu... kommer osökt att tänka på en artikel jag läste för några år sedan i Råd & Rön (tror det var där iallafall) om dammsugning och kvalsterspridning. I princip gick det ut på att man med en gammal dammsugare får exakt motsatt effekt än den man önskar sig. Allt sprids omkring och vi andas in och det sätter sig på nya ställen och... ja, usch vilken hemsk läsning det var. Fick oss att köpa ny dammsugare samma dag kan jag berätta.
  Rådet för ordentlig och hygienisk rengöring var för övrigt att våttorka istället... :-)

  Undrar hur mycket av det vi gör idag kommer att anses vara fullständigt och helt befängt idiotiskt om femtio år.

  SvaraRadera
 15. Jo just det... dammråttor ja...
  Jag kan för mitt liv inte begripa hur några små korthårskatter kan alstra så mycket ludd. Och de blir fler ju äldre de blir av någon konstig anledning.
  (Fler dammråttor, inte fler katter) (fler dammråttor av ju äldre katter menar jag)
  (Tänk om det blev fler katter ju äldre dammråttorna blev, det skulle vara lite läskigt!)

  Ett sätt att få rent under svåråtkomliga skåp är annars att kasta in en flirtkula under det. He he he...

  SvaraRadera
 16. Lilla Eken: Hussen, som är astmatiker, insåg detta för ett tiotal år sedan och satte in centraldammsugare. Ut med skrufset i naturen bara! Nej nej, inte skrufset, det hamnar i påse som vanligt, men utblåsluften med småpartiklar, kvalstringar och allsköns guck. Fast det kräver ju att man bor i villa förstås. Vad jag vet.

  Och i vissa lägen går vi från klarhet till klarhet. Fast i andra tycks vi gå bakåt, eller i alla fall kräftgång... Jaja...

  SvaraRadera
 17. Lilla Eken: Jaha. Här dök det upp en kommentar till när jag redan svarat din förra...

  Kanske äldre katter släpper mer hår? Eller byter päls oftare. Och kortare hår har en förmåga att kila in sig överallt, har jag märkt.

  In med en flirtkula under skåpet och efter far ett yrväder till lampborste som hasar ikring. Är han då tillräckligt laddad med statisk elektricitet som kommer allt dammet ut sittande i pälsen på yrvädret och sen är det bara att bära ut och skaka. :-)

  Min långhårige Melchior gjorde tvärt om. Allt han hittade ute som han tyckte om, satte han i pälsen och tog med in...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.