Ryfors Övre - HammarenPillrar man upp den här haspen så kommer man in till stångjärnshammaren på Ryfors. Haspen är nygjord och troligtvis smidd av smeden Gustav som har sin verksamhet i Ryfors smedja.Enligt vad jag kan läsa mig till på Länsstyrelsens hemsida går hammaren fortfarande att använda och visas då och då under året. Det hade jag gärna velat se, för när jag kikade upp ovanför vattenhjulet så kunde jag för mitt liv inte förstå var vattnet skulle komma ifrån. Det borde rinna till uppifrån med tanke på hur hjulet är utformat, men jag kunde inte se någon vattenränna.En enda gång förut har jag sett en stångjärnshammare i drift, och det var på Österbybruk i Uppland.Det finns gott om anledningar att återvända hit till Ryfors!

Kommentarer

 1. Sådana miljöer tycker jag är intressanta att besöka. Förra året gjorde jag ett besök i Pershyttan och då var även stånggången i drift. Klart intressant och många bilder blev det också, både från Pershyttan och från Nora.

  SvaraRadera
 2. Staffan H: En stånggång i drift hade varit intressant att se. Ska vi ta en gemensam slick och dräggelbrukstur någon gång?

  SvaraRadera
 3. Inte heller jag förstod hur vattnet kom till sumpen. Jag har hört av en farbror att det finns ett sätt att fylla sumpen. Det räcker sedan till att driva runt vattenhjulet något varv så det blir fyra slag. Det finns ett litet rör till sumpen; kanske det används för att fylla sumpen?
  Anders Bard

  SvaraRadera
 4. Anders Bard: hej och välkommen hit! Men jag förstår ändå inte hur det kan bli någon kraft i drivningen på bara en fylld sump... Måste bara åka dit och titta när den är igång.

  SvaraRadera
 5. Hej Mira
  Som bofast på Ryfors uppskattar jag verkligen alla dina bilder. Du skriver ju flera gånger att du måste komma till baka hit. 4-10 juni arrangeras Mullsjö internationl photo festival, lämpligt till fälle att åter komma och bo på Engelska Villan.
  Sven-Åke
  Villan granne

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.