Stockholms stadshusStockholms stadshus. Denna mäktiga, märkliga byggnad som genom Nobelfestligheterna blivit känd i så gott som hela världen. Den byggdes 1911-1923 efter ritningar av arkitekten Ragnar Östberg.

På samma plats låg tidigare den ångdrivna kvarnen Eldkvarn, som brann 1878.


31 oktober 1878, Eldkvarn brinner. Målning av Gustaf Carleman.

Tomten där stadshuset byggdes var en smula vansklig och grunden fick pålas. Bland annat står det höga tornet på 8 betongpelare som är 5 m i diameter. Pelarna i sin tur står på berggrunden som befinner sig 11 m under markytan.

Åtta miljoner tegelstenar från Lina tegelbruk i Södertälje, både handslagna och maskinslagna, gick åt för att bygga stadshuset, som invigdes på midsommarafton 1923.
Ibland har man möjligheten att få känna sig djupt privilegierad. Detta inträffade idag då jag fick en alldeles privat visning av det fantastiska huset. Trappa upp och trappa ner, prång, skrymslen, väldiga salar, sammanträdesrum och minimala hissar. Jag fick fotografera.

Stora stativet hade varit på sin plats, men det fanns inte tid eller möjlighet till så avancerad fotografering. Jag fick vara lycklig över novemberdager och handhållen kamera. Och det ska gudarna veta - det var jag!Jag kommer att lägga ut mina bilder från insidan av Stockholms stadshus i flera inlägg framöver, och jag hoppas att jag kanske kan visa sådant som så många inte får möjlighet att se.Hur som helst har jag haft en fantastisk eftermiddag och jag tackar min vän Regina så jättemycket för att hon hade tålamod att visa mig, som ville stanna och glo på allting. Jag hade mycket väl kunnat gå minst ett par timmar till.Bestämt tror jag inte att vi glömde släcka ljuset i Rådssalen...

Kommentarer

 1. Jag hoppas du fick se orgeln för den blev jag nyfiken på efter att ha hört den på eftermiddagen.

  SvaraRadera
 2. Maj Korner: Nej tyvärr, vi kunde inte komma in i Blå hallen, eftersom där var adventskonsert! Men vi stod och kikade uppe från en korridor och fick höra det mäktiga ljudet. Orgeln får bli nästa gång...

  SvaraRadera
 3. Stadshuset är inte bara mäktigt att se på, det är också något alldeles underbart att fotografera. Tack så mycket för visningen.

  SvaraRadera
 4. Staffan H: Tack! Det kommer mera...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.