Vingslag runt Berga gård
Berga gård ligger söder om Danderyds kyrka utefter E18 mot Norrtälje. Om man inte vet att den ligger där, är det risk att man missar den när man susar förbi på motorvägen. Det är ett lustigt litet hus. Det lär vara så att det är flera småstugor som byggts ihop, och så här har huset sett ut sedan början av 1800-talet.
Med största sannolikhet låg redan under vikinga- och medeltid en liten gård på platsen.
I mitten av 1960-talet köptes gården in av Danderyds kommun som gav den en genomgripande men pietetsfull renovering. Berga inrymmer nu för tiden en bostadsdel och en liten festvåning med plats för cirka 15 personer.
"Fram till 1570-talet drevs gården som självständigt jordbruk. Då fick Gustaf Baner på Djursholmsgodset Berga i förläning. Gården var ingen större inkomstkälla för godset, men fortsatte att vara ett frälsehemman under Djursholmsgodset fram till 1875.
Berga var sedan en självständig bondgård fram till att den siste ägaren, Jacob Nyberg, i mitten av 60-talet sålde gården till dåvarande Danderyds köping. Redan innan kommunen köpte gården splittrades ägorna. Klockarbostaden bröts ur och mark för skola och vägbygge avskiljdes.
I slutet av 1800-talet och en tid framåt användes ett rum i huvudbyggnadens västra flygel som småskola. På 1920-talet spelades de historiska filmerna Karl XII och Gustav Vasa in på Berga. Regissör var John W Brunius och Gösta Ekman d.ä hade huvudrollen."
(Fakta från Danderyds kommun.)
När jag går här på Berga bland alla fallande löv kan jag tydligt höra historiens vingslag. 30 meter bort pågår helt andra vingslag. Nämligen från alla de bilar som försöker använda E18 som start- och landningsbana. Bullerstört skulle en mäklare säga idag. Men nog är här vackert. I alla fall...
Gården kan bokas för mindre fester och sammankomster på telefon 08-568 910 13.
Oj vilken vacker miljö!
SvaraRaderaHar du aldrig funderat på att ge ut en bok med alla dina strövtåg?
Det skulle vara en sån där perfekt bok att planera utflykter efter.
Jag blir lätt nostalgisk när jag ser dina vackra bilder. Åkte förbi dagligen i - jag vet inte hur många år, minst 10. Roligt att det finns en del av det gamla kvar, det har hänt så mycket i dessa trakter att jag har svårt att orientera mig när jag kommer dit.
SvaraRaderaMargaretha
Vilket märkligt hus! Förresten...vet du var Svalnäs gård ligger i Danderyd. Min pappa bodde där som barn 1931...med sin statarfamilj.
SvaraRaderaChristina: Jo, det är klart att tanken slagit mig, att jag skulle vilja göra något av alla mina bilder och nedslag i verkligheten. Men så tänker jag som så att sådana böcker finns ju tretton på dussinet och så blir det som det blir... Ingenting.
SvaraRaderaem: Inbäddat här och var i allt det där nya, lite okänsliga, ligger en eller annan gammal pärla kvar. Det är dem jag vill hitta och visa. De är oftast värda det.
Slottsträdgårdsmästaren: ja, jag vet var Svalnäs ligger. Jag går förbi det när jag knallar till jobbet. Bodde din pappa där när han var liten? Varför har du inte berättat det förut. Svalnäsinlägg kommer!
Mira: Det är synd att du tänker på det sättet.
SvaraRaderaSå många böcker av det slag vi pratar om finns det väl inte? Eller?
Jämför med hur många kokböcker det ges ut per år!
Hur intressant en guidebok till historiskt intressanta smultronställen i och runt Sthlm måste ju bero på vem som skriver den lika mycket som en kokbok gör .
Alla vill man ju inte gå på tur med, i alla fall inte jag ;)
Känner att det blev lite konstiga meningar, men jag är på väg till sängs ;)
Ska bli riktigt spännande att se det inlägget....
SvaraRaderaChristina: Tack för att du tycker om mina smultronställen!!! Jag skulle mer än gärna göra en bok av mina walk abouts, men jag är väl för blygsam, för lat, för dåligt självförtroende, för allting... Ja. Så...
SvaraRaderaSlottsträdgårdsmästaren: Skulle vilja sticka dit och plåta bums!
På Berga gård var jag faktiskt på en födelsedagsmottagning för några år sedan, men jag hann inte se mig omkring. Nu fixade du den biten åt mig på ett mycket trevligt sätt.
SvaraRaderaKlart du ska ge ut en bok med dina bilder från strövtågen med kameran, även om jag känner igen alla invändningarna. Jag tänkte på samma sätt förr. Därför blev jag aldrig fotograf "på riktigt". Den biten fixade ju du, så du kanske kan använda vintermörkret till att jobba med den biten? *undrar försynt*
Staffan H: Se där ja! Kul att jag kunde ge dig lite omgivningar till kalasplatsen.
SvaraRaderaGe ut en bok kräver kontakt med risktagande och villiga förlag. Och varför jag blev fotograf på riktigt? Tja. Det var för att jag inte kunde tänka mig att arbeta med något annat än bilder. Jag har inte alltid kunnat försörja mig som just fotograf, men jag har alltid jobbat med bilder eller layout på ett eller annat sätt.