Fyra felfria band...Att rota bland bibliotekens utgallrade böcker kan ibland visa sig vara riktigt vinstgivande. En liten exkursion på Kville bibliotek för några år sedan, som jag tyvärr inte ens vet om det finns kvar idag, fick som resultat att jag kom hem med Svenskt Husmoderslexikon från 1956 i fyra felfria band. (Medéns Förlag AB, Stockholm)Bara omslagen och illustrationerna gör mig alldeles lycklig. I kolofonen står att buckrambandet är formgivet av konstnären Torsten Bergentz. Ordet buckram hade jag aldrig hört förut, så jag blev tvungen att slå upp det, och fick reda på att det är detsamma som klotband. Se där!Jag har suttit några kvällar och bladat i mina fynd, och hittat både ett och annat värt att dela med mig av. Därför kommer jag nu och då under hösten och vintern som kommer - när utflykter utomhus inte är lika lockande - att ge lite smakprov från dessa böcker. Håll till godo...Så här står det till exempel att läsa om balkongplantering:

Balkongplantering kallar man den plantering som pryder en balkong i egentlig mening, en altan eller en fönsterlåda.Och så här ska man se ut! Fluga! Tänk om man kunde få se fler herrar med fluga nu för tiden... Eller pipa.

I kolofonen räknas också upp ett antal tecknare, men jag har inte lyckats utröna vem som har gjort vad. Därför räknar jag upp allihopa, så gör jag inget misstag!

Mai Cederstrand
Georg Lagerstedt
Alf Lannerbeck
Erik Magnusson
Astrid Wester

Snyggt, kul, charmigt och väldigt 50-tal!

Till den här serien hör också Stora Sysselsättningsboken; Det skapande hemmet och Matlexikon. Dessa två böcker har jag inte kunnat få tag på.

Det är både lite lustigt och lite rörande att tänka sig att böcker av den här typen gick våra mammor - vi som är födda på 50-talet - och slog i och hämtade råd ur.

Kommentarer

 1. Det skall bli spännande med lite upplysning och illustrationerna är som sagt fantastiska. Själv har jag en Husmoderns köksalmanack men där verkar det mesta lösas med att spruta lite DDT här och där :)

  SvaraRadera
 2. Scribo: Det är ganska mycket DDT även här, kan jag säga. Hela tillvaron på 50-talet tycks präglad av tron på teknikens och kemins underverk. Och se så det blev...

  Nåväl. Lite axplock av det ljuva 50-talet kommer det att bli att fnissa åt eller förfäras över. Beledsagat av ett formidabelt formspråk.

  SvaraRadera
 3. em: De har stått på landet i några år, men nu när jag var nere så möblade jag om, och du vet ju hur det brukar gå när man flyttar bokhyllan. Man börjar blada!

  SvaraRadera
 4. Underbart! Ser verkligen fram emot inlägg om böckerna.

  SvaraRadera
 5. Libby: Jag tänkte faktiskt på dig och din 50-talsjakt när jag började titta i böckerna. Och du, jag kikade efter din kornisch när jag var i en antikbod idag. Den fanns inte... Men jag fortsätter hålla ett öga öppet!

  SvaraRadera
 6. Kul med gamla böcker! och jo, Buckram, det har jag gjort av med många rullar; när jag var bokbindare i mitt förrförra liv...
  :-) Karin

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa