Svartvitt foto med färgklick

Bloggvännen Gabrielle skrev i en kommentar till mitt inlägg Under natten regn och 11 sekundmeter... att hon ville lära sig hur man får färg på en detalj i ett annars svartvitt foto.

Därför tänkte jag ge en liten snabblektion i denna inte alltför svåra men ändå ganska petiga process. Jag arbetar i Photoshop.Välj en bild där den detalj i färg som du vill behålla är någorlunda klart avgränsad mot omgivningen. Annars är risken stor att du får sitta och peta med småverktyg halva natten!!!Skapa en kopia av bakgrundslagret och se till att kopian är markerad.Gå in på Bild - Justeringar och välj Nyans/mättnad.

Dra mättnaden till -100 för en helt svartvit bakgrund eller cirka -88 för en bakgrund med en svag färgton.

Välj sedan suddgummit i verktygspaletten och sudda fram din färgdetalj i det svartvita lagret. Om du har valt en "spretig" färgdetalj att behålla, är det nu du kommer att upptäcka att det kan bli lite pilligt. Ändra storlek på sudden, så att du kommer åt överallt.När du är nöjd med din bild lägger du samman lagren och beskär som vanligt. Glöm inte att döpa om bilden så att inte originalet försvinner. Lycka till!

Kommentarer

  1. Tack! Vad roligt - och vad bra med en lektion! Gissa om jag började leta lämpliga bilder och prova på direkten. Jag har lagt ut ett av mina försök på bloggen.

    SvaraRadera
  2. Gabrielle: Kul! Då hoppas jag att jag får se fler spännande färgklicksförsök i framtiden!!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.