Stockholms stadshustorn - utblickarPå min väg upp i Stockholms stadshustorn kunde jag inte låta bli att rikta kameran ut genom gluggarna då och då. Det finns inget glas, utan bara ett grovmaskigt galler och jag förstår varför det sitter där.

Bilden ovan vetter mot väster och vi ser Måntornet och tre av de fyra skulpturerna Konsterna; Musiken, Skulpturen och Målarkonsten. Arkitekturen syns inte, men den fick vi å andra sidan se i första inlägget.
Måntornet, Broderiparterren och Västerbron. På Riddarfjärden pågick regatta med gamla, vackra träbåtar.Arkitektur jag gillar och arkitektur jag ogillar. Say no more...Vy mot Söder Mälarstrand och Högalid.
Blå hallens tak i väster.Riddarholmen med Birger jarls torn, Riddarholmskyrkan, Slussen, Mosebacke och Katarina och Sofia kyrkor nästan på rak linje.Klara kyrka och Hötorgsskraporna. Längst bort i fonden anar man gasklockan i Hjorthagen.Johannes och Engelbrekts kyrkor och i fonden Ullnatippen.Se detta var ett riktigt äventyr. Men......Nu kommer min allvarliga kritik...

Allt detta var jag tvungen att klara av på 35 minuter.

Hela min upptäcktfärd präglades av stress, för jag ville stanna och titta och fotografera hela tiden. Visningarna går enligt löpande band-principen och om man är det minsta långsam eller intresserad utöver det vanliga, så räcker INTE tiden till. Nog borde stadshusfolket kunna satsa på åtminstone ett par visningar per dag, där man fick lite mer tid på sig. Bara att GÅ upp tar tio minuter, och då ska man helst inte stanna och titta alls.

Skärpning!

Kommentarer

 1. Så fina bilder du fick- trots din tidsnöd! Häftigt med de här vyerna från ett så ovanligt perspektiv

  SvaraRadera
 2. Så vackra bilder, inte visste jag att det var så kort om tid. Vyerna över Stockholm fantastiska.

  SvaraRadera
 3. Mira! Tack för sju fantastiska inlägg! Jag kommer aldrig att komma upp i Stadshustonet (svår svindel) så detta var guld värt. Ska genast skicka hit min kamrat Lejonjägaren från Göteborg, som förutom lejon och heraldik är svag för bröderna Sandberg.
  35 minuter låter helt galet. Bara att stånka upp hela vägen måste ju ta sin tid för en del... Imponerande bildmaterial du åstadkom på den korta tiden!
  (Och apropå De nio målarna - jag blev så tagen av scenen med Lord Peter fast i klocktornet med blödande öron att jag som nioåring skrev brev till dåvarande uttolkaren, Ian Carlmichael. Och fick svar.)

  SvaraRadera
 4. Mycket underligt med den korta tiden,men detta har jag varit med om många gånger överallt.Jag är också en sådann som vill titta noga, njuta och begrunda.Tack för repotasjet, jag skulle heller inte gå upp där, höjdrädd som jag är.

  SvaraRadera
 5. Lisette: Tack! Det var bara att låta kameran rassla och gå. Vakterna fick fösa ner mig...

  Randiga tråden: Tydligen var den här korta tiden något nytt för i år. De skulle utvärdera den, sa de. Fy skäms! sa jag.

  Noras paraply: Jag lider också av svår svindel, men den är av den typen att jag vill upp och nästan ut över kanten. Trots att den får mig att känna mig sjuk. Hit med Lejonjägar'n bara!!! Och mörkt är det här. Blixt ville jag inte använda, så därför blev det lite grynigt på sina ställen. Att släpa med stativ hade jag inte hunnit...

  Imponerande! Det där med Ian säger en del om det lilla barnets engagemang och hur man så totalt kunde leva sig in i saker och ting. Storögt.

  Wenche: Så bra! Då har jag kunnat visa något föra alla höjdrädda som aldrig kommer dit! :)

  SvaraRadera
 6. Mira, du tar oss med på underbara äventyr! Jag är så imponerad över att någon vågar sig upp på dessa höjder! (Själv får jag svindel vid mattkanten!)
  Nu ska jag genast skicka din bloggadress till min bror och svägerska som bor i Stockholm. Då får de upptäcka huvudstaden på ett helt nytt och fantastiskt sätt!

  SvaraRadera
 7. Anta Snaque: Svindel vid mattkanten!!! Hihi! Det är det här som är så härligt med att blogga! Först får jag se och vara med om något spännande, och sen kan jag dela med mig!!! Det är så roligt!

  SvaraRadera
 8. Du hann före mig. Har stadhustornet på min bsökarlista. Härliga bilder du tagit!

  SvaraRadera
 9. Slottsträdgårdsmästaren: Vi kunde gått dit tillsammans! Men vad hade ditt knä sagt om alla trappor? Har du något annat på din lista, som vi kan besöka tillsammans?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg