På tapeten i Bayeux

_DSC0676bt

Så fick vi då äntligen se den, Bayeuxtapeten som den kallas här i Sverige.

La Tapisserie de Bayeux, som syddes omkring 1070-1080, är ju egentligen ett broderi med ullgarn på oblekt linne och inte det vi idag menar med en tapet.

bayeux_3

Broderiet i sin helhet är 70 meter (!) långt och cirka 50 centimeter brett och tekniken är stjälksöm och dubbel läggsöm i klara färger.

bayeux_2

Bayeuxbroderiet visar i 58 scener normandernas och Wilhelm Erövrarens (Guillaume de Normandie) erövring av England år 1066 plus de händelser som föregick det stora slaget.

I över- och underkant flankeras den dramatiska berättelsen av latinska sentenser och bilder ur både medeltida vardagsliv och antika fabler. Och dessa små figurer i kanterna är inte det minst intressanta. Här finns drakar och gripar, underliga träd, kameler, fåglar, huvudlösa män, män med stora…  pittar, män som plöjer, stupade hästar, stupade soldater, vildsvin, obegripliga djur, män som jagar obegripliga djur och ännu mycket, mycket mer som man kan titta på i all oändlighet.  

bayeux_1

Många är de öden och äventyr det mäktiga broderiet har råkat ut för under åren; det har räddats från eldsvådor, från nitiska calvinister och undan  diverse krig. Förvånansvärt nog ser den ut att ha klarat allt detta tummelduns väldigt väl.

Det var ganska högtidligt att stiga in i det gamla prästseminariet där broderiet visas idag, sätta på sig ett par hörlurar (med svensk berättare!) och gå in i det långa, dunkla rum där den hänger.

“Visningen” var föredömligt kort (20 minuter) och trots att där var mycket folk, blev det aldrig trängsel eller stockningar.

_DSC0662bt

Det rådde fotograferingsförbud där inne, men för ovanlighetens skull trotsade jag det. På ett alldeles särskilt ställe. Bayeuxbroderiet visar nämligen en flygande stjärna.

Och detta järtecken, när det visade sig 1066, sades förebåda det förskräckliga nederlaget. Omen. Ond bråd död. Svek. Och för somliga seger.

Men för sentida astronomer var detta ovärderligt; den första kända avbildningen av det som skulle komma att kallas Halleys komet.

(De övriga broderibilderna är hämtade från Wikimedia Commons)

Att broderiet har kommit att kallas tapet är egentligen en sentida “språkförbistring”. Ursprungligen kommer ordet tapet från det grekiska tapetion som betydde matta. Franskans tapis betyder både matta och tapet.

Tapeter var heller inte gjorda av papper från början, utan egentligen vävda bonader. Det är bara vi som numer förknippar ordet tapet med pappersvåder som klistras upp på väggarna. (Förklaringen delvis lånad från Ordbruket.)

Som vanligt när man surfar runt på nätet för att hitta fakta, stöter man på intressanta saker. Som den här animerade animationen av David Newton och Marc Sylvan.

Och här kan du scrolla dig igenom hela Bayeuxtapeten.

Kommentarer

  1. Äsch, den vill inte sätta igång...

    SvaraRadera
  2. Och på Jamtli i Östersund visas den svenska motsvarigheten - Överhogdalstapeten, från svensk vikingatid. DEN har jag sett!

    SvaraRadera
  3. Ninna: Brukar du kunna få igång YouTube-klipp?

    Och Överhogdalstapeten har jag inte sett! Åh, vad det finns mycket spännande kvar att titta på!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg