Morgenmad i Tønder

Det var varken Tyskland eller Frankrike som var vårt mål för den här sommarens lite längre husbilsresa, utan Danmark. Efter vår nattplats vid den fina Östersjöstranden i Tyskland for vi rakt västerut, mot den västra kusten vid Nordsjön eller Vadehavet, för att längs västkusten ta oss vidare norrut. Natthamn denna kväll blev en camping utanför den lilla staden Tønder, nästan allra längst sydväst ut i Danmark.

_DSC0311t

-Vi måste ha en bättre karta! hävdade jag på morgonen. Det duger inte att resa runt i Danmark efter en Europakarta. Kvällen innan hade vi kört en smula bortitok när vi skulle passera gränsen, och kommit in längre österut än vi tänkt oss. Vår GPS, Fröken Lur, var inte till någon större hjälp när det gällde gränsöverskridande med husbil.

Således tog vi oss in i den lilla staden och ångrade oss inte. –Ett bageri! hojtade Hussen! Vi ser efter om de serverar frukost! –Hallå! hojtade jag tillbaka. Frukost betyder lunch i Danmark. Vi måste be om morgenmad! Och morgenmad fick vi. Denna eminenta morgenmad i Tønder satte sedan ribban för hela resans morgenmadar.

Alltså sökte vi upp ett bageri det första vi gjorde varenda morgon. Precis som vi gjorde i Frankrike förra året.

_DSC0313t

Vi hamnade mitt på marknadsgatan i Tønder. En lång slingrande gata med härliga hus och fullt med köpmän som hade stånd utanför sina butiker. Eh! Sålde saker! Utanför! Sina butiker! Marknad! Ja…

_DSC0314t

Och ett Jellon!

_DSC0315t

Mitt på platta slätten ligger den lilla staden och det är svårt att tro att den en gång i tiden var en blomstrande hamnstad. Jo, havet nådde hit trots att Tønder idag ligger nästan en och en halv mil från kusten.

_DSC0316t

I mitten på 1500-talet byggdes vallar i väster som stängde havet ute; det brukade svämma över något så gud anåda. Vid ett tillfälle 1532 stod vattnet över en meter högt i den lilla kyrkan. Vallarna satte stopp för detta. De satte också stopp för all framtida sjöfart. Tønder blev en inlandsstad.

_DSC0318t

_DSC0319t

Hur som haver är staden inte mindre blomstrande för det idag. Jag har väl sällan sett så många välutrustade butiker som efter den här lilla gatan och fullt med folk, trots att vädret inte var ett dugg att lita på.

_DSC0320t

Jag vet inte om de gamla husen på de här två gatorna, som heter Skibbroen och Skibbrogade, är så gamla att de var med på sjöfartstiden, men gatunamnen är det definitivt: Skeppsbron och Skeppsbrogatan.

_DSC0321t

Se där! En felkörning som vart ett lyckokast!

Kommentarer

 1. Danmark har sin karaktär och charm, det är ett som är säkert. Tack för titten!

  SvaraRadera
 2. Så länge inte vägen bara tar slut mitt i ingenting kan det vara spännande att vara lite vilse...

  SvaraRadera
 3. Staffan H: Varsågod! Hänger du kvar så kommer det mera!

  Ninna: Hm. Det var det vägen gjorde. Inte enligt kartan och inte enligt Fröken Lur, men Hussen vågade inte köra med husbilen på den. Vi vände...

  SvaraRadera
 4. Hej Mira!

  Vad roligt att läsa om era äventyr:) Tack för fina bilder och allmänbildande inlägg om Tønder.

  Hur länge stannar ni i Danmark och hur ser resplanen ut?

  Har ni fått tag i en bättre karta förresten? Om ni är kvar i Tønder kan ni alltid besöka turistbyrån, så kan dom nog hjälpa er: http://www.visitdenmark.se/sv/danmark/tonder-turistbureau-gdk610740

  Jag kan även skicka hem en karta till er för en kostnad av 35 kr. Visserligen hjälper inte det mycket på den här semesterresan, men inför nästa kanske:)

  Mvh Fredrik, VisitDenmark

  SvaraRadera
 5. Fredrik: Hej! Kul att du hittade hit! Tyvärr är vi redan hemma igen sedan två veckor. Vi hittade en finfin karta i Tønder som ledde oss på vår resa runt. Fortsätt gärna att följa med på bloggen!

  SvaraRadera
 6. Hej Mira!

  Det ska jag göra. Har ni några fler Danmarksresor inplanerade redan nu?

  Mvh Fredrik, VisitDenmark

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.