Där, mellan hav och land, på sand som skrider

_DSC0604rm

Vi åt vår frukost i Højen, det som idag kallas Gamla Skagen, och på stranden träffade vi ett par som även de hade en Tollare. Medan våra hundar lekte på stranden berättade de om Råbjerg mile och att vi absolut måste åka dit på vägen tillbaka.

Och så gjorde vi.

Redan på långt håll syntes den enorma sanddynen som en ljusreflekterande, böljande kudde över landskapet, och när vi kom nära tappade vi nästan andan. Europas största sandlåda! Som dessutom rör på sig.

_DSC0605rm

Råbjerg mile är en vandrande sanddyn som täcker en yta på drygt 1 km² och som har en höjd på omkring 20 m.

_DSC0607rm

Från år 1900 och fram till idag, har den vandrat en och en halv km österut med en hastighet av cirka 15 meter om året. Detta innebär att den om ett antal år kommer att traska in på stora landsvägen mot Skagen.

_DSC0608rm

Det som eventuellt kommer i dess väg och inte kan flytta på sig, täcks över och dyker upp igen efter omkring 40 år, när dynen har passerat.

_DSC0609rm

Det är nästan som om den lever, milen. Sanden ilar ständigt över kanter och kammar och inga linjer blir riktigt skarpa. De suddar till sig. Rör sig. Och kommer man för nära så sticks de.

_DSC0610rm

Å ena sidan havet…

_DSC0611rm

Å andra sidan skogen, landskapet och… vägen.

Fascinerande.


Visa större karta

Rubriken till detta inlägg är en strof ur Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän.

Kommentarer

  1. Naturen bjuder på många speciella fenomen. Sand i alla ära, men jag är glad att jag inte har den där dynen utanför ytterdörren. Eller i närområdet.

    SvaraRadera
  2. Nog är det ganska häftigt, men jag håller med ovanstående - skulle inte vilja ha all denna sand i närheten..... Sand har ju en alldeles speciell förmåga att krypa in precis överallt

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.