Lyngvig fyr

l55

Längs Jyllands västkust finns flera fina fyrtorn som man kan stanna till och titta på.

I närheten av Hvide Sande, på Holmlands Klit - den smala, sandiga landtunga som innesluter Ringkøbing Fjord - ligger Lyngvig fyr.

l2

I en solglipa mellan två regnskurar kom vi dit och tänkte att…

Nu blev det inte så att jag kom upp i fyren, eftersom vi ännu inte hunnit växla till oss danska kronor och tantan i ingången inte begrep sig på växlingskurser. Vilket var synd, eftersom Lyngvigs fyr har en öppen trappsnäcka som skulle varit väl värd att se. Men vi kunde traska runt i de nog så vackra omgivningarna. Och se fyren utifrån. Gott så.

l6

Fyren ritades av Aage Villiam Petersen och stod klar 1906. Den direkta orsaken till dess tillkomst var en tragisk olycka vid kusten utanför, då 24 sjömän miste livet.

_DSC0363l

_DSC0382l

_DSC0383l

l3

Det böljande gräset som växer på sanddynerna (klitter) är troligtvis planterat en gång i tiden, för att hindra sanden att flyga iväg. Floran är helt och hållet anpassad till sin extrema växtplats.

i5

Sand i skorna är ofrånkomligt när man traskar här, och sanden är den tunnaste, finaste man kan tänka sig. Sand-aler är inget dumt alternativ. Visserligen åker sanden in i dem lätt, men den åker ut lika fort igen.

l1

Urtypen för ett fyrtorn, eller hur! Slankt, ljust och vackert.

Tyvärr ska fyrlyktan vara släckt och ersatt med en på fyrräcket monterad ledlykta. Virak! Det borde gå att lösa belysningen på ett bättre sätt. Dylika lösningar är en av anledningarna till att jag är med i Svenska Fyrsällskapet. För fyrarnas bevarande.

Kommentarer