Jakriborg

_DSC0262jb

Det ligger en medeltida stad på Lundaslätt. Plötsligt när man kommer där med husbilen, dyker den upp i veteåkern. 20 spetsiga husgavlar mot norr.

_DSC0260jb

Jakriborg. Uppkallad efter sina upphovsmän Jan och Krister Berggren. Och både älskad och hatad. Lovordad och häcklad.

_DSC0264jb

Kritikerna menar att man inte kan bygga sådana här pastischer. Medeltid nu?! Jönsigt! Varje tid ska ha sin arkitektoniska utformning! Inte se tillbaka!

_DSC0266jb

Och de som tycker om Jakriborg, ser det pittoreska. Materialen, de bilfria gatorna, grönskan, oregelbundenheterna, att det knappt finns två hus som är lika. Varför inte kalla det charmen?

_DSC0273jb

1999 stod första etappen på cirka 400 lägenheter klar av det som, i alla fall från början, beräknas bli 3.500.

Husen har ritats av arkitekterna Robin Manger SAR/MSA och Marcus Axelsson SAR/MSA.

_DSC0275jb

De har stått där i 13 år nu, och det börjar flagna och vittra lite här och där. Kanske var färgen och putsen dålig från början, kanske sliter havsvindarna över Lundaslätt extra på fasaderna, vad vet jag. Faktum kvarstår; det behöver putsas och målas.

_DSC0276jb

_DSC0277jb

Men jag måste nog ändå sälla mig till de positiva. Jag gillar det här. Pastisch eller inte, folk verkar trivas och jag tycker om alla de naturmaterial som använts.

_DSC0279jb

Jag är svag för tegel och puts, sten och trä och jag gillar blandningen. Olika takkupor, fönsterstorlekar, fasadmaterial, de slingrande gatorna, färgsättningen.

Hur som haver tycker jag bra mycket bättre om det här, än de skräckliga nyfunkislådor med pulpettak som dyker upp överallt likt kubistiska svampar ur jorden. Raka gator. Likadana hus. Måhända säger dessa något om vår tid. Hua!

_DSC0281jb

Överallt stod fönster på vid gavel ut mot julikvällen, det hördes barnskratt, musik och prat och på den lilla uteserveringen på torget satt folk och åt.

_DSC0285jb

_DSC0288jb

_DSC0293jb

Och överallt rosor, rosor, rosor.

_DSC0291jb

jb

Omsorgen om räcken och staket gjorde mig också glad. Här har en smed fått svinga släggan.

_DSC0289jb

Stambanan stryker förbi alldeles intill och den har man dolt bakom detta… denna… vad det nu är. Det ser ut som en läktare till ett tornerspel, och väl det enda i sammanhanget som såg lite märkligt ut. Medeltida bullerplank.

_DSC0292jb

Jakriborg har jag velat se ända sen jag först hörde talas om det och nu har vi varit där. På vår väg söderut genom Sverige.


Visa större karta

Kommentarer

 1. Det är en fantastisk "by".
  Jag har varit där och den reser sig nästan overkligt i landskapet vid Lund.
  Husformen med spetstaken liknar Nyhavn i Köpenhamn och passar fint i södra Skåne.
  Trevligt reportage :)
  Eivor

  SvaraRadera
 2. Har helt missat det där. Funkar helt klart för mig när jag ser dina fina bilder. Tycker att det ser ganska fantastiskt ut. Nu kan det ju vara så att du förskönar platsen kompis...!

  SvaraRadera
 3. Aldrig hört talas om!
  Men jag måste säga , jag gillar idén, pastisch eller inte! Skulle gärna vilja göra ett besök...

  SvaraRadera
 4. Nej vad häftigt! Har aldrig hört talas om denna by. Att vi har så många pärlor här hemma i Sverige. Tack för att du delar med dej.

  SvaraRadera
 5. Härligt att få se detta "inifrån". Ser detta varje gång vi åker ner till sonen i Lund men har inte stannat till o heller inte tagit reda på mer om om detta. Men tack o lov så har jag dig. En levande uppslagsbok :D.

  Kommer att se detta med helt nya ögon när vi passerar detta i slutet av augusti igen...

  SvaraRadera
 6. Eivor: Visst är det fint! Jag undrar hur det kommer att se ut med 1000 lägenheter till. De har inte börjat bygga på något än i alla fall.

  Slottsträdgårdsmästaren: Nä, nä, nä. Här förskönas ingenting! När det gäller arkitektur är jag så gott som alltid kritisk i mitt bedömande. Så här ser det ut.

  Ninna: Tror jag det...

  Kors och Tvärs: Sverige är fullt av pärlor! :)

  Dubbelörn: Åk dit och titta, vettja!

  SvaraRadera
 7. Tack för fint bildreportage. Jag läste om Jakriborg för flera år sen och har varit nyfiken på det.Men nu hade jag glömt bort både vad staden heter och var den ligger - annat än att det var Skåne. Tycker det ser fint ut. Har inget emot pastischer.

  Vad jag kan undra lite över är vilka som bor där, om det s.a.s. är ett "rikemansgetto" med tanke på nybyggnadspriserna. Idealet är förstås lite mer blandning av folk, men för all del även Stockholms innerstad har bara vissa råd med i alla fall om det rör sig om att köpa bostadsrätt. Jag ska absolut ta mig en titt på Jakriborg vid tillfälle.

  Hoppas ni får en bra resa!

  SvaraRadera
 8. Gabrielle: Jag läste på sidan jag länkar till i reportaget http://www.sydsverige.dk/?pageID=726 att det tydligen inte skulle vara dyrare: "Kritikere kalder byen for en kulisseby, historieromantik og middelklassens svar på Christiania. Men beboerne er begejstrede for deres nye by med de foreløbig ca. 400 lejeboliger. En af forklaringerne er, at boligerne er topmoderne og forholdsvis billige, og at Jakriborg opfylder mange menneskers drøm om smukke og rolige omgivelser uden biltrafik. Prisen for en lejlighed i Jakriborg er væsentlig lavere end i både Malmø og Lund."

  Varför det skulle vara lavere vet jag faktiskt inte. Men det vore ju trevligt om det var det. Och det skulle vara mycket intressant att få veta varför.

  SvaraRadera
 9. Jakriborg vinner mitt höga gillande! De må kalla det pastisch om de vill, men vad jag kan se på dina bilder ser allt ut att vara genomtänkt och gjort med omsorg och omtanke bakom var detalj. Dessutom verkar området besitta en stämning och trivsel. Det verkar vara ett område för att bo och trivas i - och det är huvudsaken!

  SvaraRadera
 10. Staffan H: Som du kanske förstått instämmer jag till fullo!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.