Grimeton - Märkligt världsarv

_DSC0013gr

En av de absolut största upplevelserna på det här årets sommartur, var besöket på Grimeton, den gamla men fullt fungerande långvågsradiostationen utanför Varberg i Halland.

_DSC0014gr

Grimeton stod färdig 1924 och syftet var att sända trådlöst till Amerika. Sändaren och dess sex 127 meter höga antenner konstruerades av svenskamerikanen Ernst Alexandersson.

_DSC0450gr

_DSC0452gr

Anläggningen invigdes i juli 1925 och fick identifieringssignalen SAQ. Ett nätverk av sådana här sändarstationer byggdes runt om i världen på 1920-talet, men det är enbart Grimeton som fortfarande fungerar.

_DSC0454gr

En gång om året stampas maskineriet igång; CQ CQ CQ SAQ SAQ SAQ. Eftersom motagarstationen i USA inte längre finns kvar, är det nu för tiden en massa entusiastiska radioamatörer som fångar upp signalen och skickar bekräftelse tillbaka till Grimeton via mail eller sms.

_DSC0456gr

När elmotorer, generatorer och den stora alternatorn bullrar igång är här ett vansinnigt oväsen. Och allt detta bara för att alstra... ett litet pip...

_DSC0457gr

Grimeton fick stor betydelse under andra världskriget, när kabeltrafiken i Atlanten var avbruten och sedermera för marinen, eftersom signalerna även når ner under vattenytan och således kan nå ubåtar i undervattensläge.

_DSC0458gr

_DSC0467gr

Och här är det på sin plats med en nördvarning. För nu kommer massor med bilder…

_DSC0468gr

_DSC0472gr

Klicka på bilden så går det lättare att läsa.

_DSC0470gr

_DSC0007gr

_DSC0006gr

_DSC0008gr

_DSC0016gr

_DSC0019gr

_DSC0017gr

_DSC0020gr

_DSC0442gr

_DSC0004gr

_DSC0012gr

Det blev rysligt hett i maskineriet, därför kyldes det med vatten från en damm utanför anläggningen.

Själva stationsbyggnaden ritades av Carl Åkerblad.

_DSC0022gr

Det är en rätt märklig känsla att gå här och titta på det här mäktiga, märkliga sändarmaskineriet och tänka att i min ficka ligger en mobiltelefon som kan göra så oändligt mycket mer. Och när jag kommer hem så sätter jag igång och bloggar och med en knapptryckning skickar jag ut bilder på de gamla apparaterna och vidunderliga antennerna över hela världen. Och de byggdes för mindre än hundra år sedan.


Kommentarer

 1. Så vackert en fröjd att titta på dina vackra bilder med maskiner och alla stålställningar oj.

  SvaraRadera
 2. Storslaget och kul att få se anläggningen med närbilder och allt. Det gör det lite mer verkligt även vid en dataskärm :)

  SvaraRadera
 3. Randiga Tråden: Tackar och bockar! :)

  Scribo: Väl värt ett besök, tro mig!

  SvaraRadera
 4. Och ett så lustigt osvenskt namn det är, Grimeton.

  SvaraRadera
 5. Fantastisk anläggning och den ska vi vara stolta över att ha i behåll på grund av dess teknikhistoriska värde. Jag har läst om den, för den förekommer relativt ofta i olika reportage.

  För övrigt var Sverige lite av ett telegrafcentrum under andra världskriget eftersom vi fortfarande hade oskadda förbindelser, så åtskilliga meddelanden fick ta vägen om Sverige för att ha en chans att komma till mottagaren.

  SvaraRadera
 6. Du har varit nästgårds ser jag.
  Jag har inte besökt anläggningen än, men det kommer, det kommer.

  SvaraRadera
 7. Maj Korner: Jag vi tänkte på det också. Och undrade hur det ska uttalas. Det är lätt att få det till någonsorts svengelska. Men jag kunde inte höra annat än att ortsbefolkningen sa "Grimmetånn".

  Staffan H: Du må tro jag kände mig stolt när jag gick där! :)

  Skaffaren: Nästgårds? Bor du så nära Hallandsgräsen??? Dit med dig!

  SvaraRadera
 8. Vi har 1500 meter till Halland.

  SvaraRadera
 9. Skaffaren: Hm. Låter trevligt...

  SvaraRadera
 10. Stationsbyggnaden är rätt lik den som finns i Motala.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg