Grimeton - Märkligt världsarv
En av de absolut största upplevelserna på det här årets sommartur, var besöket på Grimeton, den gamla men fullt fungerande långvågsradiostationen utanför Varberg i Halland.
Grimeton stod färdig 1924 och syftet var att sända trådlöst till Amerika. Sändaren och dess sex 127 meter höga antenner konstruerades av svenskamerikanen Ernst Alexandersson.
Anläggningen invigdes i juli 1925 och fick identifieringssignalen SAQ. Ett nätverk av sådana här sändarstationer byggdes runt om i världen på 1920-talet, men det är enbart Grimeton som fortfarande fungerar.
En gång om året stampas maskineriet igång; CQ CQ CQ SAQ SAQ SAQ. Eftersom motagarstationen i USA inte längre finns kvar, är det nu för tiden en massa entusiastiska radioamatörer som fångar upp signalen och skickar bekräftelse tillbaka till Grimeton via mail eller sms.
När elmotorer, generatorer och den stora alternatorn bullrar igång är här ett vansinnigt oväsen. Och allt detta bara för att alstra... ett litet pip...
Grimeton fick stor betydelse under andra världskriget, när kabeltrafiken i Atlanten var avbruten och sedermera för marinen, eftersom signalerna även når ner under vattenytan och således kan nå ubåtar i undervattensläge.
Och här är det på sin plats med en nördvarning. För nu kommer massor med bilder…
Klicka på bilden så går det lättare att läsa.
Det blev rysligt hett i maskineriet, därför kyldes det med vatten från en damm utanför anläggningen.
Själva stationsbyggnaden ritades av Carl Åkerblad.
Det är en rätt märklig känsla att gå här och titta på det här mäktiga, märkliga sändarmaskineriet och tänka att i min ficka ligger en mobiltelefon som kan göra så oändligt mycket mer. Och när jag kommer hem så sätter jag igång och bloggar och med en knapptryckning skickar jag ut bilder på de gamla apparaterna och vidunderliga antennerna över hela världen. Och de byggdes för mindre än hundra år sedan.
Så vackert en fröjd att titta på dina vackra bilder med maskiner och alla stålställningar oj.
SvaraRaderaStorslaget och kul att få se anläggningen med närbilder och allt. Det gör det lite mer verkligt även vid en dataskärm :)
SvaraRaderaRandiga Tråden: Tackar och bockar! :)
SvaraRaderaScribo: Väl värt ett besök, tro mig!
Och ett så lustigt osvenskt namn det är, Grimeton.
SvaraRaderaFantastisk anläggning och den ska vi vara stolta över att ha i behåll på grund av dess teknikhistoriska värde. Jag har läst om den, för den förekommer relativt ofta i olika reportage.
SvaraRaderaFör övrigt var Sverige lite av ett telegrafcentrum under andra världskriget eftersom vi fortfarande hade oskadda förbindelser, så åtskilliga meddelanden fick ta vägen om Sverige för att ha en chans att komma till mottagaren.
Du har varit nästgårds ser jag.
SvaraRaderaJag har inte besökt anläggningen än, men det kommer, det kommer.
Maj Korner: Jag vi tänkte på det också. Och undrade hur det ska uttalas. Det är lätt att få det till någonsorts svengelska. Men jag kunde inte höra annat än att ortsbefolkningen sa "Grimmetånn".
SvaraRaderaStaffan H: Du må tro jag kände mig stolt när jag gick där! :)
Skaffaren: Nästgårds? Bor du så nära Hallandsgräsen??? Dit med dig!
Vi har 1500 meter till Halland.
SvaraRaderaSkaffaren: Hm. Låter trevligt...
SvaraRaderaStationsbyggnaden är rätt lik den som finns i Motala.
SvaraRadera