Tjolöholms slott

_DSC0078th

Ett mål var givet på vår sommartur i år, och det var Tjolöholms slott vid Kungsbackafjorden cirka fyra mil söder om Göteborg.

_DSC0079th

Slottet ritades av en av mina favoritarkitekter, Lars Israel Wahlman och är en av Sveriges allra märkligaste byggnader. Lars Israel som också ritat Engelbrektskyrkan i Stockholm och Cedergrenska tornet i Stocksund.

_DSC0081th

Göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche bodde storstilat inne i Göteborg, men de ville absolut ha ett stuteri där de kunde föda upp rashästar och som samtidigt kunde vara ett “sommarställe” att vara på när det blev för trångt och svettigt i Göteborg.

_DSC0082th

De köpte då Tjolöholmshalvön och utlyste en arkitekttävling om ett slott i Tudorstil. Dicksonska släkten kom från Skottland och de ville känna sig som hemma. (James Fredrik och Blanche var kusiner, så båda hette Dickson sedan födseln.)

_DSC0083th

Uppdraget att rita slottet gick till arkitekt Wahlman och hans förslag “Hobgoblin”, trots att detta hamnat först på andra plats i tävlingen.

_DSC0088th

1897 påbörjades byggnadsarbetena men redan 1898 avled James Fredrik till följd av en blodförgiftning. Han var på kalas och råkade skära sig i ett finger. För att stoppa blodflödet lindade han stanniol från en flaska runt skadan.

Det skulle han inte ha gjort.

_DSC0089th

Hustrun Blanche var dock inte den som gav upp och gick och gömde sig. Tillsammans med den unge arkitekten, han var 28 år då James Fredrik dog, såg hon till att bygget fortsatte och hon gav även Wahlman i uppdrag att rita parken och trädgården till slottet, vilket han gav sig i kast med stor energi.

_DSC0090th

1904 stod slottet klart och var då, trots sin jugendtudorstil, ett under av modernitet inomhus. Här fanns dammsugare (som vägde ett ton, drogs av hästar och vars slangar stacks in genom fönstren), elektrisk ström, centralvärme, rundspolande duschar och nedsänkta badkar. Alla kaminer och öppna spisar var bara till för trevnad.

_DSC0091th

Det här huset är något av det mest makalösa jag har sett. Överallt finns figurer utskurna i sten, fantastiska ornament, fnattiga stuprör, smidesornamentik och omöjligheter. Jag kan ana släktskapen med Engelbrektskyrkan och jag älskar det.

_DSC0092th

Vad gäller interiören såg den inte riktigt ut som jag förväntat mig. Eller rättare sagt, jag förväntade mig fel. Jag trodde att insidan mer skulle se ut som utsidan; jugend, med inredningen går mer i den elisabetanska stilen. Mörkt, mörkt och ganska mörkt. Men det finns massor av roliga detaljer där inne, massor av figurer av djur som Lars Israel ritat, vackra al frescomålningar på väggarna, spännande prång och trappor och… inte minst, mängder av fantastiska lampor, precis som i Engelbrektskyrkan.

_DSC0095th

Här finns helt klart gott om… näsor.

_DSC0097th

Fotografering var inte tillåten inomhus, och det respekterar jag som vanligt. Det är bara att rekommendera ett besök. Kanske en av slottets dramatiserade visningar, där Blanche och den unge Lars Israel leder besökarna runt hus och trädgård.

_DSC0098th

_DSC0115th

Vi kunde gått här i timmar, men det regnade och i husbilen satt Emser. I vilket fall som helst kommer ett särskilt inlägg från trädgården och ett från Tjolöholms by. Arbetarbostäderna ett stenkast från slottet, som Lars Israel också ritade. Och ett litet ett från kyrkan. Som Lars Israel inte ritade.

_DSC0117th

Lars Israel Wahlman ritade förresten också Svenska Margaretakyrkan i Oslo. Den vackra kyrkan som står alldeles intill det nyligen bombade regeringskvarteret, och som fick de fönster som vette åt det hållet förstörda…

Kommentarer

 1. Jag gillar verkligen detta!
  Tänk att, inte någonstans byggs det vackra hus idag.
  Inte överhuvudtaget.
  Man undrar varför?

  SvaraRadera
 2. Ett perfekt utflyktsmål! Fina bilder och intressant text. Tack för guidningen!
  /SA

  SvaraRadera
 3. och alldeles alldeles underbart...

  SvaraRadera
 4. Ett riktigt sagoslott, vackert och mystiskt. Jag har länge drömt om att besöka det, men det ligger väldigt långt bort. ;o)

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt hus! Tänk om någon skulle våga bygga något sådant idag :) Jag misstänker att bristen på stenhuggare skulle sätta käppar i hjulet även om viljan fanns.

  SvaraRadera
 6. Skaffaren: Jag undrar vilka hus som ska kittla betraktarens fantasi om hundra år...

  sasfoto:Det är bara att åka dit! :)

  Ninna: Jess! :)

  Annica: Men vad bra! Då kunde jag ju visa dit lite nu. Fast inget inifrån tyvärr...

  Scribo: Brist på stenhuggare och... brist på fantasi?

  SvaraRadera
 7. Vilket hus! jag är också svag för Wahlman och Engelbrektskyrkan. Skulle bra gärna se lite bilder från insidan också.
  Nog är de intressanta alla de stilar som blandades med jugend. Tänk bara på den i Stockholm rätt vanliga jugendbarocken.

  SvaraRadera
 8. Förresten, var det samma Dicksons som hade den där flotta villan i Göteborg som sedan blev Margarethaskolan?

  SvaraRadera
 9. Rävjägarn: Nej, inte samma Dicksons men samma släkt. Det var Oscar Dickson som bebodde Dicksonska palatset. Om jag inte alldeles trasslat bort släktskaperna var Oscar farbror till James Fredrik.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dicksonska_palatset

  SvaraRadera
 10. Tjolöholm har jag besökt några gånger, men det var trevligt att få friska upp minnet med hjälp av dina vackra bilder.

  Det måste nästan ha varit det sista bygget av det slaget i Sverige, eller?

  SvaraRadera
 11. Staffan H: Jag vet naturligtvis inte exakt, men han ritade ju Engelbrektskyrkan efter detta. Och en hel del andra mer eller mindre fnattiga kåkar ritades av andra arkitekter runt förra sekelskiftet. Så det finns nog. Men nu? Hur ser det ut nu. Stockholm Water Front???

  SvaraRadera
 12. Jag säger också tack för guidning ink bilder. Så länge jag bott på västkusten har jag ändå aldrig kommit till Tjolöholm. Förrän förra året - och då var det stängt. Redan vid fyra vill jag minnas (vi chansade). Pfst, larviga öppettider. Men nu har jag blivit än mer sugen på att kolla in det. Inte minst alla näsor :)

  SvaraRadera
 13. Kesu: Ja, det stängde fyra. Det var många ställen under vår resa som stängde fyra och vi kom alltid i sista minuten. Näsvärdet på Tjolöholm är mycket högt! :)

  SvaraRadera
 14. Åh,vad fina bilder.Bor i Kungsbacka och har varit många gånger på Tjolöholm men det finns tydligen nya saker att se. Man kan komma tillbaka hur många gånger som helst. Man blir förtrollad och det känns som man kommer till en annan svunnen tid. Fantatiskt bygge!

  SvaraRadera
 15. Christine: Kul att du tittade in! Det här är en sån där plats där man kan upptäcka nya saker hela tiden. Förtrollad var ordet! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A