Brottets banaFrån Julita är det inte långt till kalkbrottet i Forsby, där det brutits kalk i generationer. Från "Kalkutsikten", ett av människan skapat berg av sprängsten, ser man vida omkring över trakterna kring sjöarna Hjälmaren och Öljaren.

Här går också den berömda kalklinbanan, som löper 42 kilometer mellan Forsby och hamnen i Köping. Tyvärr kunde vi inte se den uppifrån berget, men vi såg den tydligt där den passerade över väg 214 med alla sina linor och korgar.
Linbanan fungerar än idag och vad jag förstått pågår diskusioner för fullt om att den ska bevaras i sin helhet som industriminne. Många är de gånger jag passerat under den på antingen E20 eller väg 214, och naturligtvis har då fantasin skenat iväg. Åka korg?

Linbanan får mig osökt att tänka på en av fars favoritberättelser om när han besökte ett gammalt stenbrott någonstans och då fann skylten "Förbjudet att beträda brottets bana!" invid en liten smalspårig järnväg. Om han förbättrat historien, om någon medvetet gjort sig lustig eller om det verkligen stod så har jag ingen möjlighet att kolla längre. Men det är en bra historia...

Kommentarer

 1. Verkligen en häftig "naturlig" industrimiljö. Stort.

  Jag har åkt linbanan Örträsk och Mensträsk, drygt 13 km lång. Det var häftigt med 4 personer i korgen, över "stock och sten" och över sjöar. Kanske skulle detta kunna bli något liknande? Tänk - glasad linbanehytt över Hjälmaresund i solnedgången...

  SvaraRadera
 2. Jag har också tänkt tanken många gånger. Tänk att få åka korg.

  SvaraRadera
 3. Apropå "brottets bana" såg jag som liten när hela familjen cyklade på Gotland en liknande skylt vid ett kalkstensbrott.

  SvaraRadera
 4. Viola: Oj! det låter verkligen häftigt! Vi får väl se vad det hela utmynnar i. Spännande!

  Skaffaren: Åka korg vore livet på en pinne!

  Harald: Ho! Kanske det finns i verkligheten! Eller fanns...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.