Gunnebo - villan som blev ett slott

_DSC0136g

Sista anhalten på min och syster Ninnas härliga husbilsresa den här gången var Gunnebo slott utanför Göteborg. Det lilla träslottet som på 1700-talet byggdes som en mondän sommarvilla i Palladios stil och som lämnades att förfalla efter ägarens konkurs.

_DSC0135g

Byggherre var grosshandlare John Hall och han anlitade stadsarkitekten i Göteborg, Carl Wilhelm Carlberg, för att rita villan, som stod helt färdig först 1800.

_DSC0137g

Carl Wilhelm Carlberg hade besökt Italien och där blivit helt fascinerad av Palladios villaarkitektur med sina kolonner, terasser och symmetriska planlösning.

_DSC0140g

Sonen och arvingen John Hall d.y. hade inte faderns affärsmannasinne, så det gick utför med både handelshus och sommarvilla.

1949 sålde de sista privata ägarna, två systrar Sparre, villan till Mölndals stad. Sedan dess har restaurering pågått i olika etapper, och idag skimrar åter villan som en liten pärla i en välskött och välbesökt park.

_DSC0139g

Gunnebo har en egen välgjord och informativ hemsida, så jag nöjer mig med att visa platsen från min synvinkel och med mina egna funderingar.

Jag vet inte vad som försiggått på bilden ovan, men på ett undanskymt ställe på fasaden tycks man ha provat, eller skrapat fram, olika färgsättningar.

_DSC0155g

Den strama stilträdgården närmast villan övergår i den för 1700-talet så populära engelska parken.

_DSC0145g

Den varmröda färgen på valven tillsammans med den kritvita frisen på frontespisen får det pärlgrå huset att lyfta och sväva.

Vad som är så speciellt med den här byggnaden är att allt är byggt i trä, även räcken och ledstänger runt huset är av vitmålat trä. Det enda jag kan se är av sten, är trapporna och de röda valven samt grunden.

_DSC0149g

_DSC0152g

_DSC0156g

_DSC0144g

En av två nybyggda flyglar. Uppförda efter gamla ritningar. Carl Wilhelm Carlbergs ritningar och skisser finns bevarade på Röhsska museet i Göteborg.

_DSC0146g

_DSC0151g

_DSC0142g

Det nyuppförda drivhuset ter sig som lite av en främmande fågel i trädgården. Man har för nybygget inte funnit några av Carl Wilhelm Carlbergs ritningar, utan gått efter skisser utförda av konstnären J.A. Beijer, som besökte platsen på 1800-talet.

Men nog ser byggnaden lite ut som de moderna hus som byggs idag, med sina förskjutna pulpettak och kritvita färg.

_DSC0159g

_DSC0163g

Tjänstefolkets byggnad, där Gunnebo kaffehus och krog nu huserar, fanns bara som ritningar. I slutet av 1990-talet kom huset tillslut att uppföras enligt de gamla ritningarna.

_DSC0164g

Hela platsen utgör en fantastisk miljö för upplevelser och rekreation och här pågår hela tiden något; sommarteater, trädgårdsarbete med häst och vagn, picnic på gräsmattan, marknader och utställningar.

En oas för alla som letar sig hit.

Kommentarer

 1. Superbilder på en supervacker byggnad med "tillbehör". Så annorlunda idag jämfört med då jag första gången såg den, då starkt gulmålad fasad. Jag vill dit igen -orangeriet vill jag se! Odlingarna vill jag äta av...
  Trevlig tripp ni systrar gjort!

  SvaraRadera
 2. Fantastiska bilder på en mycket vacker villa, verkligen Palladio-stil - symmetri, lugn, harmoni. Jag njuter av foton, arkitektur, trädgård. Underbart inlägg!
  (Du kanske minns att jag skrev om favoriten Palladio på min blogg 2011-04-11?)

  SvaraRadera
 3. Så fint! Vilka bilder! Och vilket härligt utflyktsmålGunnebo verkar vara... nu står den på min ösnkelista inför nästan västkustbesök. Tack för det urfina tipset! Tjolöholm är också ett intressant besöksmål, har varit dit två gånger. Och det finns så mycket att se där, så det går att åka dit flera gånger.
  Så tusen tack för dina fina intressanta inlägg!
  heanku

  SvaraRadera
 4. Gunnebo är en riktig pärla tycker jag. Dess nätta format gör anläggningen gripbar. Det känns som en verkligt harmoniskt ställe.

  SvaraRadera
 5. Viola: Tack! :) Kanske någon av de färger som verkar vara framskrapade på en bit av fasaden... Vi åt en ciabatta med ost och säsongens grönsaker. Den var supergod.

  Annica: Ja, jag minns att du skrev om Palladio. Kul att du gillar min rapport...

  heanku: Gunnebo är värt ett heldagsbesök. Där finns så mycket att se och göra.

  Staffan H: Pärlgrå pärla... :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.