Tjolöholms slottsträdgård

_DSC0072t

Något jag inte visste om arkitekten Lars Israel Wahlman var att han faktiskt även ritade trädgårdar. Inte bara den här vid Tjolöholm utan flera andra. Efter vad jag har förstått räknas han till och med som en av de stora förnyarna av trädgårdskonsten under början av 1900-talet.

_DSC0080t

När det gäller trädgården vid Tjolöholm fick han fria tyglar och obegränsat med medel och han följde sina ideal och sin förkärlek för den engelska Arts & Craftsrörelsen och gjorde trädgården stram intill slottet men mjukare och mjukare ut mot kanterna där den sakta övergår i den mer “vildvuxna” del som vi vanligtvis brukar kalla Engelsk park.

_DSC0085t

_DSC0087t

Här hade Lars Israel velat ha cypresser, men dessa tålde inte det svidande västkustklimatet, så här står nu ett gäng tuktade idegranar och kröker rygg mot västanvinden.

_DSC0103t

Blommorna i rabatterna närmast slottet är tämligen färgstarka. Och faktiskt tycker jag att det behövs för att i möjlig mån leva upp till husets starka uttryck. Vilka de är kanske min vän Slottsträdgårdsmästaren kan berätta, för trädgårdsblommor är jag ganska uschlig på.

_DSC0104t

Det kröps i alla fall omkring på alla fyra lite varstans och klipptes lavendel med hushållssax.

_DSC0106t

Och överallt stod sådana här knorvliga byttor med…  Afrikas blåa lilja?

_DSC0107t

Klara…  Färdiga…  Gå!

_DSC0113t

Såvitt jag kan begripa verkar trädgården välskött, putsad, ansad och ombrydd.

_DSC0116t

Så fort man kommer utanför murarna tar en rufsigare, men ändock omskött, grönska vid. Den engelska trädgården.

_DSC0074t

_DSC0112t

Blanche Dickson lät bygga ett mausoleum i trädgården där hon lade sin makes kvarlevor. Idag vilar James Fredrik i familjegraven i Göteborg och ängeln som var satt att vaka vid graven får vaka (nästan) ensam. Ängeln är täckt av en stor glaslåda för att inte vittra söder och i glaslådan har hon fått sällskap av en ensam…  fibbla.

_DSC0109t

Själv fick Blanche inte njuta av sitt slott eller sin trädgård särskilt länge heller. Hon drabbades av dysenteri vid en resa från Ceylon 1906, avled och sänktes i Indiska oceanen.

Vill du läsa mer om Lars Israels trädgårdar finns boken En svensk lustgårdskonst: Lars Israel Wahlman som trädgårdsarkitekt av Catharina Nolin. Bokförlaget Atlantis.

Kommentarer

 1. Du har gjort ett väldigt fint "reportage" om Tjolöholm. Fina bilder från en vacker plats i Halland. Ägs av Göteborgs Stad eller kommun tror jag ?
  Jag har varit där på veteranbilsträffar några gånger och det finns också en fin vagn-och bilpark i stallarna. Dicksons gamla vagnar.
  Välskött trädgård också.
  Eivor

  SvaraRadera
 2. slottsträdgårdsmästaren26 juli 2011 19:12

  Lite svårt att se Mirakel-Mira...men det är nog begonior..isbegonior. Det är fint vid Tjolöholm med skärgården alldeles inpå.

  SvaraRadera
 3. Eivor: Tack! :) Så här står det på Tjolöholms hemsida: "Sedan 1987 är godset en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman."

  Vi kikade som hastigast in bland vagnarna men hade visningstiden att passa, så det blev inte särskilt grundligt. Men vi räknar med att titta dit igen en annan gång.

  Slottsträdgårdsmästaren: Förstår att det är svårt att se på det avståndet, men isbegonior var det inte. Det såg ut som penséer eller violer på håll men när jag kom närmare såg jag att det inte var det heller.

  SvaraRadera
 4. Gillar de sneda idegranarna ;-))

  SvaraRadera
 5. Karin: Det gör jag också!!! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa