lördag 9 juli 2011

Gräfsnäs slottsruin

_DSC0384g

Årets sommartur gick vidare till Västergötland och Gräfsnäs slottsruin vid sjön Anten. Slottet som brann tre gånger med hundra års mellanrum och sedan aldrig byggdes upp igen. Och det förstår jag. Jag skulle heller inte ha vågat och riskerat en fjärde brand efter ytterligare hundra år.

_DSC0387g

Nuvarande vet jag väl inte, men troligtvis före branden 1834.

_DSC0388g

Gräfsnäs var från början ätten Leijonhufvuds stamgods. I mitten av 1500-talet påbörjade Sten Eriksson Leijonhufvud en ny borg på grunden till ett medeltida stenhus och slottet kom att bli ett av Sveriges ståtligaste.

_DSC0391g

1634 brann slottet första gången och därefter började de olika ägarna att avlösa varandra. Slottet byggdes upp på nytt, brann och återuppbyggdes. Efter sista branden 1834 fick slottet förfalla och sedan 1974 äger Alingsås kommun slottet och parken.

_DSC0392g

Det är en märklig känsla att gå omkring här och titta på de gamla ruinerna. Man har lagt ett tak över den första våningen och salarna går att hyra för bröllop eller gästabud med riddaranknytning.

_DSC0399g

Det norra tornet klarade sig från branden och står nu resligt kvar och blickar över sjön och parken.

_DSC0401g

Platsen verkar vara ett omtyckt utflyktsmål och här finns både badplats och café samt stora gräsmattor för picnic. Och så kan man ju åka en tur på museijärnvägen mellan Gräfsnäs och Anten…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.