JuliBreviarium Grimani, 1515-1520. Juli.

Ur Bondepraktikan: Julius: Hömånad
Om det Wårfrudag regnar med,
Som hon sökte sin fränka Elisabeth,
Så will det regn sig förskräcka,
Och fjorton dagar efter annan räcka,
Will regn S:t Margaretha natt begifvwa sig,
Då tör du ingalunda wänta dig,
Det är många rötter att bita
Ty det icke lyckas i de tider.
Elsa Beskow, ur Årets saga, 1927.

Redan ljusnar julinatten.
Redan färgar himlen rött.
Nyss min älskade har somnat
vid min sida trygg och trött.

Redan vaknar fågelsången.
Sakta sjunga pulsens slag.
Varm och klar i hjärtat vaknar
livets långa lyckodag.

Karl Asplund
Ur Husmoderns köksalmanack 1959:

Låt en stillsam frid breda ut sig över vårt sommarkök - den underbara, korta tid, då man inte näns stänga in sig vid spisen i onödan.

Och ha inte dåligt samvete om familjen skulle få bara ett mål lagad mat en solig dag. Bättre sommarlunch än filmjölk med bröd, och en korvbit, en gurkskiva och en tomatklyfta på ett salladsblad kan väl inte tänkas!

Vad som förr om åren presterats av läckerheter i obekväma sommarkök, är ett hjältemodigt kapitel; för att inte tala om den ädla strid, som mången trött husmor förr hade med ålderdomliga primuskök och sotande spisar.

Det måste ha varit en man som kom på uttrycket: "att ligga på landet"; en kvinna skulle ovillkorligen ha kallat det: "att störta runt på landet".


Kommentarer

 1. Tack. Mira!
  Och vilken fin Asplund-dikt. Riktigt somrig.
  Och Kalmar Läns var roligt att bli påmind om. Morföräldrarna hade sommarställe i Småland - i Djursvik - och när man skulle handla cyklade man till speceriaffären "Kalmar Läns" inne i den lite större orten Söderåkra. Nu har det väl blivit ICA istället, supermarket kanske...

  SvaraRadera
 2. Gabrielle: Dikten finns tonsatt och jag hörde den första gången en julinatt för många år sedan på nattradion. Just då tyckte jag att det var det vackraste jag hört.

  Många konserver fanns hemma när jag var liten, men just den här minns jag inte. Kul att du hade ett Kalmar Läns i din närhet. ICA Nära?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.