Konstnären Nils Asplund



Konstnären Nils Asplund föddes 1874 i Eskilstuna och dog 1958 i Stockholm. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och för Julius Kronberg. Hans verk finns bland annat på Norrköpings museum, i Hallwylska palatset och på Nationalmuseum i Stockholm.



Han har gjort väggmålningar i rådhuset i Landskrona, en fondmålning i aulan på Göteborgs universitet och en plafondmålning i Kristianstads teater.



Altartavlor - bland annat till kyrkorna i Mörbylånga och Askum (!) ...



Han ritade också Nobelprisdiplomet till Verner von Heidenstam. Jag har själv varit på Övralid och sett det.



Nils Asplund var dessutom lärare i figurteckning och dekorativt måleri på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Konstskolan där mormor och hennes bästa väninna Annie gick. Annie som sedermera kom att heta just - Asplund.



Det som en del av oss kanske sett är just de bilder som jag har tagit med här. Fyra skolplanscher av årstiderna, utgivna av Norstedt & Söner 1943.



Tant Annie bodde i Oktogonen på Stora Skuggan utanför Stockholm. Vi var där och hälsade på när jag var liten. Men då var hennes make redan borta.



Mor hade en liten tavla av Nils Asplund. Milda färger, mjukt motiv. Jag har sökt efter fler tavlor av hans hand och hittat några nätauktioner som bjudit ut ett par akvareller och några oljor, men tyvärr kommit för sent. Jag skulle inte ha något emot att äga en eller två.

Mor sa alltid att Nils var bror till Gunnar Asplund, arkitekten, men det har jag inte fått bekräftat.

I vilket fall som helst kommer jag att besöka några av de platser där Nils verk finns. Askums kyrka till exempel...

Kommentarer

  1. Hurra! Får mej att tänka dels på skolplanscher, dels på bonaderna av - vad hette han, Anders Olsson? En fin utställning var det i alla fall på Kulturhuset sommaren 2003.

    SvaraRadera
  2. Åh vilket härligt ljus i "bondeplanscherna". TAck för intressant inlägg, nu kommer jag också att börja spana efter Nils Asplund.

    SvaraRadera
  3. Så hyggelige bilder av en jeg ikke visste navnet på før du skrev om det. :)

    Jeg skal sjekke mer på valloner på norske jernverk. Faktisk tror jeg at jeg har funnet en kilde. :)

    SvaraRadera
  4. Tusse: Åh. Den såg jag aldrig... Jag som är gammal nog att själv ha upplevt skolplanscherna, kommer ihåg den upplevelsevärld de öppnade. Detaljrikedomen, färgerna... och hur hedrad man kände sig när man var den som fick följa med fröken till materialrummet och hämta upp dagens tilldelning.

    Libby: Hittar du händelsevis någon som du inte vill ha själv, så kan du väl alltid höra av dig! :)

    Anita: Nog fanns skolplanscher även i Norge?

    Spännande att få höra mer om vallonerna i Norge!

    SvaraRadera
  5. Mira, de er bare smukke...tak skal du have!

    SvaraRadera
  6. Aputsiaq: Tack! Det vore roligt att få tag på de riktiga.

    Skaffaren: Det samma!

    SvaraRadera
  7. Vackert ljus och vackra färger i hans verk tycker jag. De känns harmoniska och positiva utan att vara överdrivna eller "larviga". Sådant piggar upp i själen.

    SvaraRadera
  8. Staffan H: Håller med. Det är så roligt att studera detaljerna. Han har lyckats få med så mycket på varje plansch.

    SvaraRadera
  9. Jeg fant akkurat ut at det kom en svenskboende valloner Robsahm til min hjembygd og drev et jernverk jeg aldri har hørt om.
    Wow!

    Men de ga visst opp etter noen få år. Og dro videre til andre jernverk i distriktet med sin kompetanse.

    SvaraRadera
  10. Maj Lindman heter hon som har målat de vi har.

    SvaraRadera
  11. Men vart i hela friden tog min första kommentar vägen????? Jag tackade för den fina bildserien med Asplundstavlorna och talade om att dutriggade igån nostalgiknölen inom mig! OK Vi har alltyså i vår trappa hängande tre, de enda sparade årstidsplanscherna från då vi köpte vårt hus, en gammal småskola som byggdes på sent 1800-tal och som var i bruk ända till 1970-talet då vi köpte den.Tyvärr slängde vi allt för mycket av skolmaterial som vi tyckte endast var skräp! Ångra sig? Det går bara inte, Vi tänkte annorlunda på den tiden.

    SvaraRadera
  12. http://www.vintagedreams.se/skolp/

    Här finns det en "sommaren" av Nils Asplund till salu.

    SvaraRadera
  13. Hej,


    Jag sökte en photograph av en fresco av Nils Asplund (1874-1958)om nordsk mythologi i Gothenburg Universität och der gott Heimdall. Please email me at wreaves@cfl.rr.com

    Jag översätta Viktors Rydbergs Fädernas Gudasga som "Our Fathers' Godsaga" i 2003.

    bästa hälsningar, William

    SvaraRadera
  14. Hej Mira. Jag heter Guy Bodén och är god vän med Nils Asplunds barnbarn .Om Du är intresserad av att dryfta ämnat Nils Asplund får Du gärna höra av dig.Just nu håller det ena barnbarnet på och flyttar, så massor av N.A.material har dykt upp!

    SvaraRadera
  15. Bunny: Det låter spännande! Jag tog bort dina telefonnummer i kommentaren, för jag visste inte om du ville skylta med em på nätet...

    SvaraRadera
  16. Jag har en olja av honom som är till salu
    Mvh Elisabeth Wallin
    ewallinus@yahoo.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg