I natt så är det Valborgsnatt...Nu är april till ända och plötsligt har vi maj för dörren. Av tradition bränner vi allt skräp som vi samlat på oss under hösten och vintern och ger rum för det nya, friska.


Lunds studentsångare - Vårvindar friska.

Jag önskar alla en riktigt skön valborgsmässoafton och en frisk grön första maj. Och ja - vi har faktiskt musöron på björkarna här i Stockholmstrakten...

Kom bara ihåg att kolla så du inte bränner upp igelkotten med majbrasan!Folk och rackare - Äggavisan.

Äggavisan är en så kallad tiggarvisa. Ungdomar drog runt i gårdarna och tiggde ägg och kanske även brännvin på valborgsmässoafton. Fick de inte det de ville ha, så kunde de ställa till med ofog. Traditionen fanns också vid till exempel Lucia och den kända Staffansvisan var också från början en tiggarvisa.

Dagens halloweengubbar och påskkärringar är en modern fortsättning på den traditionen, men numer sjunger de inte för godiset...


Kommentarer

 1. Glad vår Mira!
  Och här hos oss har vi Knutgubbar - som inte heller sjunger, men tigger och (inte sällan) super.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Jah! Knutgubbar! Dem har jag hört talas om. Och somliga hade mask...

  SvaraRadera
 3. Trevlig Valborg Mira!
  Bra att du skrev det där om igelkottar!

  SvaraRadera
 4. Vi har gott om ägg men väldigt lite brännvin. Det är bara att hoppas att ägg är gångbart i år.
  Trevlig eldfest!

  SvaraRadera
 5. Roligt att höra Äggavisan, känner inte till den sen tidigare. Den verkar kunna pågå i oändlighet...
  Har bara två ägg hemma men det lär väl inte komma nån och sjunga här i Vasastan. Kanske ska jag sjunga den för min man? Han kunde gott gå ut och köpa några ägg.

  Håller med dig och Christina om igelkottarna. Katter kan tydligen också ordnat bo inne i en rishög. Usch! Hoppas folk tänker på det där.

  Glad Valborg!

  SvaraRadera
 6. Christina: Det är så lätt hänt att den lilla kotten bygger bo i rishögen, som sen eldas upp under sång på valborg. Jag ryser när jag hör det...

  Skaffaren: Ägg är alltid gångbart! Ha det gott!

  Gabrielle: Till flera av de här tiggarvisorna kunde man bygga på med vers efter vers om vad som kunde hända gårdsfolket om tiggarsångarna inte fick vad de bad om.

  Tycker definitivt att du ska sjunga en äggavisa för din man!

  Usch! Säg inget mer om valborgsbrända kottar och katter. Jag pallar inte...

  SvaraRadera
 7. Åh, sikke fin skik...vi har også Valborgs nat her, men det fejres ikke af mange. Og glædelig første maj til dig også!

  SvaraRadera
 8. Musöron här också. Trots att det inte varit någon värme att tala om.

  SvaraRadera
 9. Aputsiaq: Tack! :) Har ni någon eldfest i Danmark? Här har vi Valborg och påsk, och på vissa ställen tänds eldar även på midsommar.

  Ninna: De vägrar stanna inne en enda sekund till...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.