RöttDet finns väl ingen som kan vara likgiltig inför den röda färgen, antingen man tycker om den eller inte. Den ligger på den halva av färgskalan som kallas den varma och faktum är att om man placerar människor i ett rödmålat rum, så fryser de inte lika mycket som om rummet vore blått, även om man sänker temperaturen.Vi förknippar den röda färgen med starka känslor; kärlek, passion, vrede och uppror. Pulsen höjs och vi blir hetsigare. Är sportbilen röd vill vi köra fortare. Det är inte för inte som biltillverkarnas populäraste sportbilar är just röda.

Den röda färgens våglängd hittar vi på 625 - 700 nanometer och vid längre våglängder är ljuset inte längre synligt för oss människor, utan övergår i infrarött.Tomaternas röda - som visat sig vara så nyttigt för oss - heter lykopen och den röda färg som färgar löven på hösten heter antocyanin.Vi säger att vi ser rött när vi blir arga, kändisarna går på röda mattan, vi följer en röd tråd och vad röda fanor innebär vet vi också.

Inga mesproppar sätter på sig röda kläder och råkar man vara rödhårig kan man få heta Skyskrapan brinner eller Rödluvan. Rödhåriga har också fått mer välvilliga smeknamn på grund av sin hårfärg. Tänk bara på hur många rödtoppar som fått heta Red eller Scarlet.


A Roman Matron, John William Godward, 1905

I samhället betyder rött stopp, fara, eldsvåda. Brandposter och brandbilar är röda och elden kallades förr för den röda hanen. Fortfarande har många brandförsvarsförbund en röd tupp i sitt emblem.En effekt som kan bli av vulkanutbrottet på Island är ovanligt röda solnedgångar. Det röda ljuset är långvågigt och ju längre väg ljuset har att gå genom atomsfären, desto mer bryts det och då är det de röda nyanserna som dominerar. Finns det då dessutom partiklar i atmosfären, bryts ljuset ännu mer och blir allt rödare.På sjön betyder rött babord och det finns till och med olikfärgade strumpor att köpa för den som känner sig osäker. Det vill till då att man sätter strumporna på rätt fot från början.Falu rödfärg är den absolut vanligaste stugfärgen här i Sverige och den är numer ett varumärke med många kopior. Den äkta ska innehålla pigment från Falu koppargruva. Äkta Falu rödfärg blir bara vackrare med åren. Och vad ligger inte i begreppet en röd liten stuga för oss svenskar...Kärleken är röd som blodet i våra kroppar. Vi ger vår älskade röda rosor, rodnar när vi blir förlägna eller generade och i Photoshop finns till och med ett rödaögon-verktyg.Vinet rinner rött i glasen och vi kan också ha våra röda dagar. Med eller utan almanacka.

Den röda färgen lämnar som sagt ingen oberörd, utom de cirka 1% av kvinnorna och 8% av männen som lider röd-grön färgblindhet.

Kommentarer

 1. Falurød! Herlig rødt. :)

  SvaraRadera
 2. Jag tror den röda färgen ger positiva associationer hos de allra flesta.

  SvaraRadera
 3. Härligt inlägg - tack!
  Två associationer kommer: den antifascistiska frihetssången om den svarta och den röda tuppen - "Los dos gallos". Jan-Olof Strandberg sjöng den svenska versionen. Suggestiv sång!
  Och så ett av mina favoritträd - Poinciana - som ursprungligen kommer från Madagaskar men som jag lärt känna när jag varit i Australien. Stora röda blomklasar i trädkronorna. Brukar ha med den som header i min blogg om höstarna men jag har bloggat om den också (sök på Poinciana i min blogg om du vill titta).
  Själv har jag ett knallrött kök där jag förstås lagar passionerad mat...

  SvaraRadera
 4. Anita: Varm och vacker...

  Staffan H: Det tror jag med!

  Gabrielle:
  "Svarta tupp, när Du hörs gala,
  blir det mörkt, natten är inne.
  Svarta tupp, när Du hörs gala,
  blir det mörkt, natten är inne.
  Men när den röda tuppen gal,
  då gryr morgonens timme.
  Men när den röda tuppen gal,
  då gryr morgonens timme.

  Vind, vinden ska föra
  bort min sång om jag sagt
  vad ingen får höra.
  Vind, vad ska vi göra?
  Vinden ger jag min sång
  som ingen får höra."

  Jo... den sången sitter fortfarande... Vinden ger jag min sång, som ingen får höra...

  SvaraRadera
 5. Dina färginlägg är både roliga och intressanta. Det dyker upp en massa saker som jag inte hade en aning om - det är skojigt med allmänbildning via bloggar.

  SvaraRadera
 6. Christina: Tack! Dom är roliga att göra... Har läst Karl Ryberg, Goetes färglära och en till som jag inte minns vad den heter...

  SvaraRadera
 7. De här röda inlägget gjorde mig varm och glad:) Och frihetssången, den minns jag också...

  SvaraRadera
 8. Billan: Kul! Det kan kanske behövas i denna kylslagna april...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.