Hortus EystettensisEn botaniskt intresserad apotekare plus en biskop med stor och innehållsrik trädgård resulterar i banbrytande praktverk.

Apotekaren Basilius Besler levde mellan 1591 och 1629 i Nürnberg och kom under en period av sitt liv att ansvara för biskop von Gemmingens trädgård i Eichstätt i Bavaria (Bayern). Den trädgårdsintresserade biskopen gav Besler i uppdrag att sammanställa en katalog över de växter han samlat i sin trädgård.
Det tog Besler 16 år att få praktverket klart och till sin hjälp hade han flera duktiga medarbetare. Floran fick namnet Hortus Eystettiensis och många av växterna är avbildade i naturlig storlek och mycket detaljrika. Bildarken mäter hela 46 x 57 centimeter.
De växter som avbildades var medicinal- och kryddväxter, prydnadsväxter, exotiska växter och grönsaker.När boken kom ut 1613 innehöll den 367 kopparstick med totalt 1084 arter. Den gjordes i två olika versioner. En svartvit "fältflora" och ett handkolorerat praktverk som såldes för 500 floriner. Som jämförelse kostade den svartvita utgåvan 35 floriner.
När Hortus Eystettensis kom ut förändrades sättet att avbilda växter totalt. Innan 1613 var de flesta växtbilder tämligen klumpigt gjorda och gick knappt att använda för identifikation.


Den gode Basilius avporträtterad med en basilika i sin hand.

För fem sålda praktverk kunde Basilius till slut köpa sig ett komfortabelt hus i Nürnbergs mer fasionabla kvarter.

Ytterligare två upplagor hann tryckas från originalplåtarna innan de förstördes, en 1640 och en 1730.

Jag läser till min fasa att biskopens vackra trädgård ska ha förstörts av svenska trupper 1633 (trettioåriga kriget). Hua! Till yttermera visso ska den numer ha rekonstruerats, med hjälp av Hortus Eystettensis, och öppnade för allmänheten 1998.

Kommentarer

 1. Vi åker dit!
  Underbar bok, vilken tur att de finns kvar när så få trycktes och plåtarna förstördes.
  Margaretha
  som tycker att kosing var ett passande wv idag

  SvaraRadera
 2. Jah! Min dröm: en husbil med livets nödtorft och sedan ut och kuska land och rike runt med kameran i hand. Och hur fet blir man på det?

  Jut det. Kosing.

  SvaraRadera
 3. Ett bra sätt att hålla vikten?
  undrar
  Margaretha

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.