Superåskovädermåne
…Eller att ta i så man nästan spricker.
Det är märkligt vad allt har blivit -o- och super- nu för tiden. Ett vanligt sommaråskväder blir åsk-o-väder. En störtskur blir ett regn-o-väder.
Fullmånen som steg upp igår kväll var en SUPERmåne. Trots att månen, i sin elliptiska bana runt jorden kommer något närmare flera gånger om året.
Skurkarna i dramat – i alla fall från början - kan väl möjligtvis tänkas vara kvällstidningarnas löpsedelsmakare, som vill att vi ska oja oss till den grad att vi bums springer och köper blaskan.
Men lite grann känns det som att ropa på vargen. Ni vet, den där gamla sagan om den uttråkade herdepojken som i sin tristess gång på gång skriker –Vargen kommer! bara för att få se byborna skräckslaget komma för att rädda fåren. Naturligtvis finns ingen varg där. Tillslut kommer givetvis vargen på riktigt, men då har folk ingen lust att lyssna på grabben längre.
Och den gång det verkligen blir ett super-åsk-o-väder har vi kanske inga ord för det mer.
Förresten kan jag inte i sammanhanget låta bli att säga vad jag tycker om användandet av ordet grym i betydelsen häftig eller cool.
Sajten synonymer.se anger följande:
1. elak, omänsklig, inhuman, hård, hjärtlös, obarmhärtig, skoningslös, brutal, barbarisk, tyrannisk, bestialisk, mordisk, blodig, hårdhjärtad, känslolös, känslokall, kall, rå; hemsk, svår, fasansfull
2. (vard.) mycket skicklig, väldigt bra, enorm
Hur har det blivit så?
När vi någon gång stöter på någon som verkligen ÄR grym, vad ska vi säga då?
För att inte tala om risken för missförstånd…
Naz[…]erna var grymma…?
Men jag börjar väl bli gammal.
Vad sägs om profien - tv4-profilen, fotbollsprofilen etc. Tack så hemskt mycket och föralldel - skitgott.
SvaraRaderaJa, exemplen på märkliga uttryck är många. Undras vilka vi använde när vi var unga, som vår föräldrageneration förfasade sig över...
RaderaEller jätteliten...
SvaraRaderaPyttestor!
RaderaJag har hört och sett att ordet ond har börjat användas igen. Uppfattar det som någon som i grunden är elak, inte bra tillfälligt. Kanske tas gamla nästan glömda ord upp igen då andra tappar sin mening och stringens?
SvaraRaderaNu fick jag klart för mig vad supermåne är. Inget märkvärdigt eller onormalt fenomen alls således.
Så uppfattar jag också ordet ond. Det vore ju roligt om gamla nästan glömda ord kunde få komma till heders, även om "ond" och "grym" är trista exempel.
RaderaTack Mira! Ett ord i rättan tid! Allt oftare reagerar man på hur språket förändras (läs: förflackas/förfulas) och blir allt konstigare. Och det går troll i vissa ord, fraser och uttryck. Det är en superduper o-sed! Men en del verkar tycka att det är skitläckert. ;)
SvaraRaderaNaturligtvis ska språket leva och följa med sin tid, men ibland blir det bara så fel.
Angående det här med regn- och åsk-o-väder så tycker jag att det låter konstigt. Förr sa man regn/åskväder, eventuellt förstärkt med `kraftigt´ eller `häftigt´. I mina öron blir det där o:et litet av en tautologi. Förresten, `häftig(t)´ är väl också ett ord som glidit iväg i betydelse. Eller...?
Jo, vi i vår generation använde ju gärna ordet häftigt i betydelsen läcker, cool (som också är betydelseförskjutet och inte svenskt). Svenska akademiens ordlista anger betydelserna häft|ig adjektiv -t -a • intensiv; tilltalande genom att vara ny, modern osv.
RaderaI vår familj använder vi gärna det värmländska uttrycket "öskelig åsk".