Oxveckor?



Så är nu jul, nyår och trettonhelg avklarade och de så kallade oxveckorna vidtar.

I det gamla bondesamhället kallades veckorna efter en längre ledighet för oxveckor, eftersom då började det tradiga, tålmodiga slit och släpandet igen. Kännetecknande för dessa "vardagsveckor" var också att det var långt till nästa längre helg.

Till en början var det tiden mellan midsommar och allhelgona som avsågs, men benämningen kom senare också att avse tiden mellan jul och fettisdagen, som brukar inträffa i februari.

Stönar någon över oxveckor idag, menar de nog snarare tiden mellan trettonhelgen och påska. Slit och släp. Slit och släp.

Det är i det här läget jag kommer inhoppandes och med en dåres envishet tjatar om hur mycket längre dagarna blir för varje vecka som går.

Gläds o slitna skara!

Bild från Riksantikvarieämbetet. Foto Mårten Sjöbeck - 1934.

Kommentarer

  1. Häromdagen läste jag om just oxveckorna i min morgontidning.

    Även talgOXARNA måste ha koll på dessa veckor eftersom de har börjat vårkvittra som tröst åt det knegande och ljuslängtande folket.

    SvaraRadera
  2. Det inlägget tackar jag för, den påminnelsen! Och vetskapen om att talgoxen kör sin vårlåt i Sthlmstrakten piggar upp!

    SvaraRadera
  3. Annica och Viola: Låtom oss i fortsättningen kalla dessa veckor för Talgoxveckor! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg