Svenska Turistföreningens Årsskrift 1901



Det som först lockade mig när jag började kika på hundra år av Svenska Turistföreningens årsskrifter var omslagen. Jag älskar det här formspråket. Typsnitten, färgerna. Hela upplägget.

När jag sedan började blada, greps jag av både text och bild. Språket. Rubrikerna. Sättet att ta och presentera fotografier. Layouten. Anfangerna. Titelbilderna.




Den här bilden är hämtad från "Från värmländska bygder och obygder" af Emma Bergström. Hon beskriver besöket i det värmländsk-finska rökstug-pörtet såhär:

Här i Lillskogshöjden skulle vi finna en rökstuga, och läraren visade oss på en grå timmerbyggnad helt nära skolhuset. [...] Vi hade tänkt oss ett litet mörkt rum med svartmuskiga, surögda invånare, som alla skulle vara urgamla och finsktalande, men vi inträdde i stället i ett stort, snyggt rum med två fönster, hvarest befann sig en ung kvinna omgiven af ljushåriga småttingar, raka motsatsen till hvad vi tänkt oss.



Den lilla titelbilden ovan, som ligger högst upp på boksidan kommer från kapitlet "En skidfärd" av Aslög. Även bilden på den lilla stugan nedan kommer därifrån.

Ibland nämns inte vem som gjort de här små bilderna , men en illustratör som verkar återkomma i var och varannan bok är fröken Emmy Biberg. Ofta står bara en signatur eller ett par initialer och så får vi inte veta mer. Fotograf däremot, namnges nästan alltid.




I kapitlet "Till Städjan på det sista skidföret" skriver Selim Birger:



En eftermiddag i påskas sutto jag och min mångårige vän och friluftsälskande kamrat i en trång personvagn på den under byggnad varande Mora-Älfdalens järnväg.

Bilden är signerad Bror Almqvist.




"Vår fotografiska pristäflan" är ett tema som återkommer. Från 1901 års urval kommer "Tjur med kärra" af J. E. Thorin och "Göingegräbbor på krösenplockning" af Borg Mesch.



Troligtvis är jag ensam om att tycka detta är alldeles, alldeles underbart, men då får det väl vara så då. Och skulle det vara någon mer som roas av mina små axplock, så blir ingen gladare än jag.



Projekt Runeberg håller på att digitalisera Svenska Turistföreningens årsskrifter. En hel del är klara, många saknas ännu. 1901 är en av dem som inte är klar.

Kommentarer

  1. Jag gillar detta! Du behöver inte känna dig ensam.
    Jag har åkt tåg mellan Mora och Älvdalen. Persontrafiken lades ner 1961, fram tills dess hade jag hunnit med åtminstone en resa.
    Mormor och morfar bodde i Älvdalen hela sitt liv.

    SvaraRadera
  2. Skaffaren: Åh så glad jag blir! Och så lyckades jag pricka in din mormor och morfar med ett av mina citat. Guld! :)

    SvaraRadera
  3. För mig är det av någon anledning intressant att se hur sättet att se och presentera olika saker och företeelser förändras med tiden. Visst är det intressant att se gamla fotografier och njuta av de olika typsnitten och den tidens typografers yrkesskicklighet.

    SvaraRadera
  4. Jo, jeg synes også den er vidunderlig! En verden for længe siden...og hvad syntes man der var værd 'at sælge' i Sverige. Smuk, og et smil kom der også frem m. vognen og tyren ;O)

    SvaraRadera
  5. Staffan H: Det är roligt att jämföra de olika årgångarna. Hur layouten förändras och följer typografimodet. Jag hoppas jag kan presentera lite olika axplock lite då och då här framöver.

    Aputsiaq: Mhm. Mycket kan man le lite grann åt idag. Både språket och bildvalet. Men det är ändå så kärt på något sätt. För oss som gillar lite äldre tider...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg