Svenska Turistföreningen 125 årI år fyller Svenska Turistföreningen 125 år. Jag var med en gång i tiden. Då när vi reste land och rike runt, Mamsen och jag. När hon inte orkade flacka längre, inte orkade bo med "vandrarhemsstandard", la vi ner projektet och efter det kändes det inte särskilt viktigt att vara med längre. Nu har syster Ninna och jag börjat igen. Resa land och rike runt.

Svenska Turistföreningens motto är "Känn ditt land". Jag håller med. Varför åka miltals när det finns så oerhört mycket att se på nära håll. I hela vårt eget land. Kanske bara runt din egen stugknut. Syster Ninna och jag åker omkring och känner vårt land. Ännu har jag inte gått med i STF igen.

Vi följer traditionerna i vår familj. Morfar var medlem och när vi nu går igenom hans efterlämnade, så hittar vi Svenska Turistföreningens årsskrift från 1901 till någon gång på 50-talet. Han var med ända till han gick bort 1954. Läste noggrant alla artiklar och skrev små anteckningar i marginalen. Han gjorde själv utfärder. Han skrev om det.

Mor och far fortsatte traditionen och årsskrifter finns ända fram till början av 00-talet. Hundra år med Svenska Turistföreningen. I stort sett komplett.

Och i år är det 125 år sedan STF grundades av ett gäng akademiker i Uppsala. Akademiker som vurmade för det fria och friska, för fotvandring och folkliv. Ursprung och - ja, så var det nog också - nationalromantik. Men föreningen ändrade skepnad över åren. Från att vara en akademikerklubb till att bli en folkrörelse som idag omfattar omkring 300 000 medlemmar.

Gör jag reklam? Må det...

När jag nu sitter och bladar i dessa över hundra år gamla skrifter, fascineras jag av bilder och beskrivningar. Det är tidsdokument. Jag vill visa lite. Jag börjar nu. Med 1901.


Kommentarer

 1. Kul! Jag har de allra första årgångarna. Har för mig att de första åren är sammanbundna.
  De innehöll inte så många sidor på den tiden.

  SvaraRadera
 2. Skaffaren: Vår samling börjar med 1901. Troligtvis det år då morfar gick med. Då var han 20 år. Sedan finns några tidigare nummer i faksimil inköpta betydligt senare. Ska kolla vilka det är.

  Välkommen tillbaka från semestern!

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Jag tummade på det första exemplaret idag. På ryggen står det faktiskt 1883-1887.
  Jag ska forska mer i detta vid tillfälle.

  SvaraRadera
 4. Skaffaren: Jag har inte hunnit kolla på mina ex idag, det har varit fullt upp. Återkommer i ärendet även jag.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.