Brevens brukSå har vi då slingrat oss vidare genom ett sommarfagert Sörmland. Eftersom vi vill undvika motorvägar och större trafikleder så mycket vi bara kan, har vår kära följeslagare Fröken Lur guidat oss än hit, än dit på småvägarna. Mest dit. Och ibland rakt borti stoll, men mer om det senare...Vårt mål för den här dagen var Hjo och på något sätt skulle vi krångla oss dit utan att åka storväg. I Vingåker köpte vi nygrillade revbensspjäll och jag kom på att vi kunde slippa väg 52 genom att åka via Brevens bruk och därifrån slingra vidare till Askersund. Dessutom skulle vi ju få möjlighet att få se ännu ett bruk.Vi blev inte besvikna. Här fanns allt man kunde önska sig av dammar, kanaler, dammluckor, masugnar och gamla hus. Om man nu råkar vara en bruksnörd.Brevens bruk ligger alldeles på andra sidan gränsen från Sörmland sett i Närke, Örebro län, och är ett gammalt järnbruk.Det grundades 1676 av Claes Brorson Rålamb och lades inte ner förrän i mitten av 1980-talet.Järnmalmen hämtades från Bergslagen men också från Utö i Stockholms skärgård.Här finns också en rostugn, avsedd att förhöja järnmalmens kvalitet innan den hamnade i masugnen. Rostugnen är byggnaden med den höga skorstenen och masugnen skymtar bakom den.

Vilka oerhört vackra byggnader. Det värmer hjärtat på ett par bergsingenjörsbarnbarn, att se sådan här miljö i så fint och vårdat skick.
Rostugnen har till och med en vänförening som man kan gå med i om man vill hjälpa till att bevara den.

Järnet från Breven var känt för sin goda kvalitet och det är många olika ting som tillverkats här. Bland annat vattenturbiner men också trädgårdsurnor, kaffekvarnar och Djurgårdsbroar.Vid kanten av Brevensån dukade vi upp vårt medhavda revbensspjäll och finare plats för en picnic kunde vi inte få. Hit återvänder vi gärna.

Kommentarer

 1. Vad kul att du besökte Brevens. Katarina har sitt hus en bit därifrån och förra sommaren besökte vi bruket. http://gardener.blogg.se/2009/december/brevens-bruk.html

  SvaraRadera
 2. Jag har också varit där.
  I Brevens bruk fanns det en trevlig antikaffär för några år sedan.
  Förmodligen borta idag.

  SvaraRadera
 3. Härligt svalkande bilder. Man blir glad av att se så vackra miljöer. Tänk vad de kunde göra vackra industribyggnader förr. Jag fantiserar om hur det såg ut när det sjöd av liv, människor och slammer.

  SvaraRadera
 4. Slottsträdgårdsmästaren: Just det... Det var i Närke, ja. Jag kommer ihåg ditt inlägg nu när du nämner det. Tyckte väl att jag kände igen det någonstans ifrån.

  Skaffaren: Jag såg ingen antikaffär, men å andra sidan travade vi inte runt hela området. Vi höll oss till dammar och ugnar.

  Karin: Hm... Jämför med dagens industribyggnader i korrugerad plåt... Det är lätt att tänka sig platsen full av liv och rörelse. Folk, fä, vattenbrus, hammarslag och rök.

  SvaraRadera
 5. Fina bilder från en intressant kulturmiljö!

  SvaraRadera
 6. Akvileja: Tack! Det är roligt att se hur ortsbefolkningen strävar efter att hålla allt i skick, även om bruket är nedlagt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.