MammatusmolnVarannandagsväder. Ena dagen strålande solsken och andra regn, åska och tung luft. Så har det varit i en veckas tid nu här på västkusten.

Så här såg det ut på himlen i förrgår och jag kunde inte låta bli att sticka ut gluggen genom fönstret. Dramatiskt. Fantasieggande och lite skrämmande.

Jag är fascinerad av åska men tycker INTE om den när jag är ensam på landet om natten.
Det finns en molnformation som kallas mammatus, på grund av deras likhet med... bröst. Ja - det är sant. Jag har sett riktiga sådana en gång när jag satt på tåget i höjd med Herrljunga. Perfekta. Mjuka. Böljeformade. De fanns inte kvar när jag steg av och höjde kameran.

De här molnen är väl inte några perfekta mammatussar, men något skumt är det.
Mammatusmoln är tämligen ovanliga i Sverige och jag fick inte många sökträffar på svenska. Det närmaste jag kom är en artikel i Piteå-Tidningen från i onsdags, och så här berättar John Ekwall från SMHI för tidningen:

Mamma är latin för bröst, och namnet syftar på de juverliknande molnutväxterna. De förekommer framför allt i anslutning till cumulonimbus-moln (bymoln eller åskmoln).

- Men det är inte alla cumulonimbus som genererar mammamoln, utan det är framför allt när det är lite större sammanbakade åskceller eller åskmoln. Då kan det uppstå en fysikalisk rörelse som genererar de här utväxterna, säger John Ekwall.

Nederbördspartiklar bildas i de kraftiga uppvindarna som finns i cumulonimbus. På högre höjd förs partiklarna ofta åt sidan ut från molnets centrala del och bärs då inte längre av uppvindarna. När partiklarna utgörs av regndroppar kan mammabildningen växa ut till stora påsliknande utväxter på grund av att partiklarna faller snabbare och avdunstar långsammare.

- Man kan se varje mammamoln som början på en snabel, det vill säga en tromb. Uppvindar och nedvindar gör att det blir en vågrörelse, och den genererar fuktighet som avancerar ner. Det är en form av kalluftsbubblor som bildas, säger John Ekwall.

- Det är inte så vanligt att den här typen av moln uppstår, men när man ser dem brukar det oftast indikera att det är nederbörd på väg.

Så märkligt som vädret varit de senaste veckorna, är det väl inte underligt att de här bulliga molngubbarna dyker upp här... Eh, förlåt - molngummorna!

Observera att bilderna inte är redigerade på något vis. Jag har inte ens ökat kontrasten.

Kommentarer

 1. Skumma! De ser ut som dagisteckningar!

  Här är det bara sol fortfarande, jag håller på att törsta ihjäl.

  Ha det fint! /I.

  SvaraRadera
 2. Verkligen kul! En gång i tidernas morgon lärde jag mig segelflyga och i den utbildningen ingick också en bra bit "Meteorologi" Men "Mammatusmoln" ? Icke sa nIcke, aldrig att jag fick lära mig det. Bara en massa andra tråkiga dito.Skönt med nya kunskaper och ljuvliga bilder-som vanligt!

  SvaraRadera
 3. Glömde säga att "you made my day" i dag. Allt jag har att "läsa igen" efter min långa bloggfrånvaro.Hoppas att regnet fortsätter några timmar till :))

  SvaraRadera
 4. IET: De ser ut som Bläckplumpen utspädd med åskväder. Och här regnar det igen... Vet inte vilket som är värst. Värmen i öst med all borttorkad växtlighet eller blötan och åskan i väst. Frodigt är det här i alla fall...

  Lisette: Segelflyga? Häftigt! Vi såg ett segelflygplan kretsa över Hornborgasjön när vi var vid Gudhem.

  Tack! Jag sitter på landet med mobil uppkoppling och bloggandet och bloggläsandet får bli som det blir. Lite då och då...

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Hej, dessa ser mer ut som asperatusmoln, som inte är alls tokigt det heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du hittade hit! Jag skickade bilderna till SMHI och meteorologen där trodde att det var mammatus, så jag utgick från det. De får vara vad de vill. Jag tyckte de var häftiga i alla fall.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.