De gamla trävillorna i Hjo stadsparkMålet för dag två var den lilla staden Hjo vid Vätterns västra strand. Vättern som jag bott vid och som jag kommit att tycka om.

Vårt hotell låg alldeles vid Vätterstranden och vid Vätterstranden ligger också de gamla trävillorna som äreminnen från Hjos tid som kurort.
1876 startade Hjo Vattenkuranstalt AB i den allmänna andan av hälsotänkande, för dem som hade råd med sådant. Villorna är uppförda mellan 1876 och 1892.

Här bjöds - när det begav sig - musik, dans, soaréer och basarer. Man kunde flanera i parken, spela krocket eller tennis och andas in den friska Vätterluften.

Restaurang Bellevue brann ned 1932 och därefter upphörde kuranstalten. Villorna står kvar och minner om tiden. Lite som bedagade skönheter. Lite skavanker, lite flagnad färg, några ruttna plankor. Som vilja men inte kunna.
Mira var i sitt esse. Tokiga gamla hus, i lagom förfall och med lagom mycket snickarglädje.

Nu blir det många bilder. Det är bara att scrolla och njuta! Och beundra gångna tiders handaskicklighet och tålamod. All panel är sågad och hyvlad för hand.

Håll till godo!Klicka på bilderna så går det lättare att läsa!

Kommentarer

 1. Så härligt att följa din resa,underbar arkitektur.

  SvaraRadera
 2. Så vackert!
  Står husen tomma?
  undrar
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. To die for! Det er bare så smukke detaljer! Tak skal du have! Jeg får sådan rejsefeber...

  SvaraRadera
 4. Wenche: Tack! Kul att du följer med! :)

  em: Nej, husen står inte tomma In något är det hotell, i ett annat vandrarhem, en konstnär har en bit av ett hus och i ett finns en barnstuga. Men det är som om de inte kan komma överens om vem som ska sköta underhållet...

  Aputsiaq: Mmmm... Det finns så väldigt mycket att se alldeles runt omkring. Man behöver inte resa till exotiska länder för att hitta svärdheter.

  SvaraRadera
 5. Fina vinklar på dina bilder, och fina villor förstås. Nu rustas de upp för hyresgäster, några av dem. http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/historiska-hus-i-hjo-blir-hyresratter Även Hjo tidning har skrivit om villorna men hittar inte artikeln i brådskan. Det är sent, godnatt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.