Forsviks brukYtterligare ett fint bruk skulle vi hinna med den här dagen, nämligen Forsvik norr om Karlsborg.

Redan på medeltiden fanns såg, kvarn och stångjärnshammare som tog sin kraft från vattendragen mellan den lilla sjön Viken via Bottensjön innanför Karlsborg till den stora, djupa Vättern.

Här i Forsvik sågades till exempel brädor till både klosterbygget och slottsbygget i Vadstena.
I det gamla träsliperiet finns två direktverkande turbiner, som sattes hit istället för de klumpigare och mer ineffektiva vattenhjulen. I träsliperiet revs virket till pappersmassa ungefär som i en mandelkvarn.
2008 utnämndes Forsvik till årets industiminne för sin välbevarade miljö, och är man intresserad kan man gå en "kraftpromenad" mellan de olika husen och läsa sig till en hel del intressant.Från dammen går vattnet i trätub till elektricitetsverket. Elektricitet som till en början enbart användes till belysning. Först senare utnyttjades elen till maskinerna.

Här finns också en så kallad kalorifer, en varmluftsugn för torkning av pappersmassa, som är den enda bevarade i Sverige.


I dessa byggnader låg den mekaniska verkstaden, också de drivna av vattenkraft. När byggandet av Göta kanal startade i början av 1800-talet förlades en del av verkstadsindustrin hit till Forsvik. I år är det dessutom 200 år sedan man började gräva på Göta kanal just här.

"Tillträde förbjudet" stod det på staketet som omgav kanalområdet. Detta faktum tycktes inte bekymra dessa gossar, som tyckte det var en utmärkt plats för fiske.


Inte vet jag vad som tillverkas här idag, men hundratals av dessa dunkar fyllda med vad som såg ut som metallkonfetti stod bakom bruksbyggnaderna.Är metallen damaskerad eller har den korroderat i de här intrikata mönstren?
Forsvik är en plats som lever än idag. Kanske inte på sin vattenkraft, men som kulturmiljö och upplevelseplats.

Kommentarer

 1. Nu börjar alla de där underbart vackra bruksbesöksbilderna dugga tätt. Härligt! Du och din syster borde åka på semester tillsammans oftare! :-D

  Själv jobbar jag en vecka till. Sedan blir det semester för mig också. Har redan börjat fundera på lämpliga utflyktsmål för mig, bilen och kameran.

  SvaraRadera
 2. Staffan H: Tack! Ja - min syster och jag borde definitivt åka på semester tillsammans oftare...

  SvaraRadera
 3. Fina bilder du har från det gamla brukssamhället. Har själv fotat massor bland de gamla byggnaderna och på somrarna lägger jag gärna till vid den lilla gästhamnen och njuter av tillvaron.
  Hälsningar/SA

  SvaraRadera
 4. sasfoto: Gamla bruk intresserar mig, och jag missar sällan ett tillfälle att samla in ytterligare ett. Att ligga med båten här skulle inte alls vara dumt. Kommer man in med två meter köl och 17 meter mast? :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.