TulipanarosInspirerad av Slottsträdgårdsmästaren och Iann på Leva grönt tänkte jag att vi nog borde besöka Tulpanens hus i Åkeshov. Det skulle bli en precis lagom söndagsutflykt. Lite växthus, lite hundsocialicering och kanske lite promenad i omgivningarna.Och mycket tulpaner var det. Men det var någonting som fick mig att tycka att det hela bara var halva vägen fram. Man hade försökt bygga upp ett levande landskap med växter och vatten och kombinera det med sortinformation och fakta.Men faktauppgifterna blev för röriga av alla hyllor och nivåer och installationsdelen blev för styltig med synliga plastkrukor, täckplast och slangar här och var.

Ledsna tulpaner hängde upp och ner i trådar och säckväv. Det sådda gräset var halvgrott och en jättegräsklippare tronade mitt i alltihopa. (Klipp av alla tulpanerna!?)
Utställningen funkade bara bra på riktigt nära eller på riktigt långt håll. Mitt emellan syntes liksom skarvarna. Det är lätt att säga tulipanaros - men svårare att göra en...

Jag kom att tänka på
violutställningen på Drottningholm i våras. Där hade presentations- och faktadelen skilts från installationen. Det funkade mycket bättre. Det blev tydligare och mer renodlat om man nu har ambitionen att visa både och.

Men det doftade gott i Tulpanens hus, och hunden fick följa med.

Kommentarer

 1. Jag kan tänka mig att det var en ganska skön stund ändå, för både dig och hunden! Tulpaner är ju aldrig fel. Jag förstår precis vad du menar med att det var rörigt och lite missar.

  SvaraRadera
 2. Lisette: Tulpaner är aldrig fel och det var häftigt att se så många sorter ändå. Och det var väl heller inte några direkta missar. Det var bara - inte riktigt ända fram... Och jag ångrar inte att vi åkte dit.

  SvaraRadera
 3. Oj då! Trots allt, vilken klorofyllkick i dagens vintervita landskap. Och Emser fick ju följa med :)

  SvaraRadera
 4. Jag förstår också vad du menar när jag ser bilderna, men roligt ändå att få studera många olika sorter i verkligheten och kanske bilda sig en uppfattning om vad man själv vill plantera.

  Usch, vilken konstig mening det där blev, men jag skickar iväg den ändå...

  SvaraRadera
 5. Kesu: Ja, klorofyll blev det ju i överflöd! Och voffsen fick med sig lite mossa. :)

  Christina: Det finns hur många tulpansorter som helst! Tyvärr har vi väldigt mycket råddjur i grannskapet, så alla surt planterade tulpaner blir råddjursfrukost... Råddigt!

  SvaraRadera
 6. Slutade äta när hon kom hem från parningen och sen har det varit tvångsmatning i två omgångar. Tunn som en mask o lätt som en fjäder och sömnlös matte o husse. Nå, det har vänt nu. Nu äter hon själv, och det verkar inte vara något allvarligt, mer som en vanlig maginfluensa fast på kisse. De andra två fick bara en släng av det och ingen annan medicinering än canikur har behövts. Men katter är så fåniga där, får de för sig att inte äta så är det verkligen tji att vända på det.

  Märklig stövel, det står inget på den..? Tror det var typ Björnkläder eller nåt sånt. Kolla Jula (eller dyrare på Grolls). De är förmodligen perfekta till valpkurs! Rejäl, räfflad sula (som ett mindre traktordäck) för grepp både i snö och lergräs. Jag köpte mina på Jula.
  Kram från mig

  SvaraRadera
 7. Tänk - nu är det bara några månader kvar tills de dyker upp på riktigt! Har jag tur får jag se dem innan de förbaskade rådjuren käkar upp dem. Annars får jag nöja mig med att titta på resterna.

  SvaraRadera
 8. IET: Se där. Även katter kan få slängar. Å, jag kan inte tänka mig något mera ämligt än en magsjuk katt. Skönt att hon är på bättringsvägen!

  Jula! Bra, jag går dit och kollar. Tack för tipset!

  Kram själv!

  Staffan H: Herr H kliver runt i sin massakrerade trädgård och tittar på tulpanrester... Och rådjursspår. I buskarna trycker en försmädligt leende råbock...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.