Torka tvätten ute
Det finns någonting som jag går och längtar efter hela långa vintern och det är att få börja torka tvätten ute. Slippa stå i källaren.
Tyvärr går det inte att börja med det så fort vårsolen tittar fram. Inte när man bor i tättbebyggt område.
Nej. Vi måste vänta till man sopat upp sanden på gatorna. Och det kan ta tid. I år skedde det inte förrän i mitten av april. Och där går jag och fingrar på verandaräcken och stolar. Tjockt lager sand på allting. Nermald och uppsliten av dubbdäck fullkomligt yr sand omkring i luften och omintetgör alla tankar på utetvättorkning. Lyckan kommer med sandsoparbilarna. Efter det bör det komma en eller två rejäla rensköljarstörtskurar.
Sen kan man plocka fram torkvindan.
Vår gamla torkvinda ärvde vi efter husets förra ägare. Den har hållit länge. Ända till förra sensommaren, då en kastvind fick den att fara överända och bryta en arm.
I början av april åkte vi och köpte en ny. Stadig fin sak. Jag monterade den, väntade och gladdes.
När den stått på sin plats en vecka, släppte grannens tall en enorm gren rakt på vindan. SPLASK! Inte en metalldel var hel eller ens rak.
Jag förfasades och sörjde… Det är bara att vara glad över att inte Emser var ute, vindan står på hans rastgård.
När den värsta chocken lagt sig, åkte vi och köpte en ny vinda. Och nu kan jag njuta av att få hänga ut min tvätt. Doften, mjukheten, känslan av att sedan ta in den soltorkade tvätten. Sommarfröjd i det lilla.
Och så var det det där med nyporna. Klädnyporna. I mitt barndomshem sa vi alltid klykor. Och det var väl precis det så var från början. Träklykor som fick grensla linan med tvätten emellan. Sedan dess har jag hört många olika benämningar på de finurliga små tingestarna. Jag har till och med hör någon säga klypor. Vad säger du?
Mina favoriter är i alla fall de röda nyporna ovan. Eagle Sweden. De är bara bäst. Jag hittade ett tiotal i en liten handsydd påse på en loppis för många år sedan. Alla andra nypor går sönder men Eagle Sweden håller och håller. Månne det finns något litet lager kvar i nån gudsförgäten butik någonstans. Som jag kan hitta och köpa.
Nu.
Ska jag gå och ta in tvätten.
Vi sade alltid klädnypor hemma medan en del andra sade "kläklypôr" Jag växte upp i ett brukssamhälle som sög upp arbetskraft från hela Sverige så det var en lustig blandning av uttryck.Undrar om klypa är vanligare i regionen Värmland och ut mot västkusten?
SvaraRaderaKlypor hos oss också - Västmanländsk brukssamhälle. Hustrun säger nypor. Olika men kan väl gå på ett ut. Klypor låter kanske lite mer egentillverkat.
SvaraRaderaKlykor, givetvis - men det är väl inte så konstigt, vi har väl fått det från samma håll.
SvaraRaderaKlenypen = klädnyor. Mannen från mellansverige säger klypor som jag antar är en förkortning av KLädnYPOR.
SvaraRaderaTvätt torkad utomhus doftar speciellt gott!
Gillar din marknadsundersökning av nypor!!!
Klädnypor nyper fast tvätten här! Sedan sticker man gärna ner nosen bland textilierna och njuter den friska, fräscha doften de fått efter att ha fladdrat i vinden. Härligt!
SvaraRadera(I mitt hem används även klädnypor - i trä - till att försluta plastpåsar i kyl och frys. Mycket praktiskt = snabbt och hållbart.)
Fast H använder kl(ädn)ypor. I den mån han hänger någon tvätt.
SvaraRaderaSoltorkad tvätt... Inget luktar godare än den. Ingen parfym i världen kommer i närheten!
SvaraRaderaIntressant. Har aldrig funderat på olika benämningar i olika landsändar. Fast det verkar bara vara i min familj benämningen klykor används. Stockholm-Värmland.
SvaraRaderaJag håller med, att få hänga tvätt ute igen innebär verkligen sommar!
SvaraRaderaTack för fina bilder, känner hur inspirationen till att gå och slänga i en tvätt växer här! Det är inte ofta jag verkligen vill byta ut slösurfandet mot något hushållsjobb, men nu när jag nästan kan känna doften av rent linne så - jo, det får nog bli så!
Ha det gott och lycka till med nästa torkvinda! (och klädnypor ;)
Tack Anneli! Nu blänger jag surt på grannens tall varenda gång jag går förbi. Och glöm inte att doppa nosen djup i den rena tvätten när du tar in den. Och kom ihåg det i november när du står där i källaren.
RaderaDet finaste namnet är finlandssvenskt, bykpojkar!
SvaraRadera/mimmi