Mor lilla mor

Syrenerna blommar, liljekonvaljerna börjar sticka upp sina skira strutar i skogen och grönskan är precis så där ljuvligt späd och grön som den bara kan vara i maj. Och då, sista söndagen i maj, firar vi Mors dag.

Nu var det inte min avsikt att berätta om Mors dag utan om den visa som spelas och sjungs både här och där just sista söndagen i maj. Jag har skrivit om den förut, och jag märker att inlägget alltid, någon vecka i förväg, åker upp bland topp 10 på min lista.

Mor lilla mor. Skriven av Astrid Gullstrand och med musik av Ellen Heijkorn.


Jag har vuxit upp med den här visan. Tja, det har väl kanske många i min generation, men jag och min syster har liksom vuxit upp med den mer än andra. Ellen Heijkorn som skrev musiken var mormors och morfars moster. Dubbel släktskap. Mormor spelade den ofta på flygeln hemma och jag satt under och hörde på. Flygelmusik blir liksom allra häftigast när man sitter under flygeln. 

Ellen föddes 12 maj 1869 på Morängs gård i Överjärna i Södermanland och dog 16 december 1950 i Stockholm. Jag har sett andra datum, men dessa är vad mormor skrivit på baksidan av fotografiet nedan.

Familjen Heijkorn flyttade från gården Moräng till Stockholm 1874. Föräldrarna hette Josefina Heijkorn, född Engström, (född 27/7 1828, död 1920) och Johan Fredrik Heijkorn, (död 27/7 1878). Johan Fredrik dog alltså bara några år efter flytten och Josefina stod ensam med 11 döttrar. Ändå lyckades Josefina låta flera av sina döttrar få utbildning och alla klarade sig bra i livet.

Ellen genomgick musikutbildning vid Kungliga Musikkonservatoriet och avlade där organist- och musiklärarexamen och blev lärarinna i sång och musik vid Gustav Vasa folkskola och Adolf Fredriks folkskola. Förutom Mor lilla mor skrev hon också musiken till Nu så kommer julen. Den där i Karl Bertil Jonssons julafton, ni vet. Och varje gång de spelas i radio eller tv får min kära syssling (också hon musiker) STIM-pengar. Musiken - ska ni veta - löper som en röd tråd bland ättlingarna till Josefina och Johan Fredrik.

Ellen och Astrid Gullstrand var väninnor och jag hoppas att någon annan, som står Astrid nära, skriver om henne.


Här sitter Josefina Heijkorn i sin våning på Hornsgatan i Stockholm omgiven av tio av sina elva (tolv från början, Theresia Charlotta dog i späd ålder) döttrar. Ellen sitter till höger om Josefina. Morfars mor sitter som nr två från vänster och mormors mor sitter som nr tre, till vänster om Josefina.


I det här tidningsklippet (tyvärr vet jag inte vilken tidning eller när, jag har bara den här bilden) berättar min gudmor om sin gammelmoster Ellen. Om du klickar på bilden kan du (kanske) läsa texten.Kommentarer

 1. När man har svårt att sova kan man ju kolla lite på datorn. :)
  Mira, så många begåvade och konstnärliga personer du har i din släkt. Du själv är en av dem.
  Mycket intressant att läsa om den fina visan "Mor, lilla mor". Den har ju sjungits ett antal gånger även i min familj. Tidningsklippet gick bra att läsa när man zoomade in det.
  Googlade faktiskt på de två som gjort reportaget, journalisten bor i Karlstad och har (bl.a.) skrivit i Nya Wermlands-Tidningen och fotografen bor även han i Karlstadsområdet. Kanske reportaget kan vara från NWT? Men sidformatet ser mer ut som en veckotidning eller kanske en bilaga. En vild gissning att det i alla fall är mer än tio år gammalt.
  Nu ska jag kolla om John Blund äntligen är på G. God natt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men du är ju smart! Jag tänkte aldrig på att googla namnen. Men tidningssidan är definitivt en veckotidningssida. (Kolorerade veckopressen) Och ja det måste vara rätt gammalt. Gudmor Marianne har varit borta i många år nu.

   Radera
 2. Tidningen som klippet ovan kommer från är Allers nr 22 1997.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg