S 2030 - Y90R... Vad tusan är NCS?

Hur många gånger har man inte kommit ut från färghandeln med en bunt färgprover i nypan, allihopa med en kryptisk bokstavs- och sifferbeteckning som inte sagt oss ett dugg?

Små lappar på ett par kvadratcentimeter som - förhoppningsvis - ska bli en alldeles ljuvlig färg på sovrumsväggen eller köksluckorna.

Men... 2030 - Y90R??? Vad betyder det?




Egentligen är det ganska enkelt. NCS - Natural Color System - utgår från de sex elementarfärgerna vitt, svart, gult, rött, blått och grönt så som det mänskliga ögat uppfattar dem. Det är alltså inga tekniska eller kemiska färganalyser som ligger bakom, utan ett antal människor som betraktat och beskrivit.



Tänk er en tredimensionell kropp, som två koner ställda mot varandra med en topp upp och en topp ner. I översta toppen sitter rent vitt och i understa rent svart. Runt "midjan" sitter de kulörta elementarfärgerna rött, blått, grönt och gult.



Ser man färgkroppen uppifrån ser den ut så här och den bildar då en färgcirkel där Y står för gult, R för rött, B för blått och G för grönt. Siffrorna anger den upplevda mängden av färg emellan exempelvis rent Y och rent R. Y90 R är alltså en färg mellan gult och rött med 90% rött i.

Hänger ni med?




Tittar man däremot på färgkroppen från sidan, ser man en triangel med vitt däruppe och svart därnere. I spetsen som pekar åt sidan finns den kulörta färgen, vilken som helst av alla de som finns runt "midjan".

Från det kulörta hörnet ökar vitheten om man går uppåt och svartheten om man går neråt.

De två första siffrorna i NCS-numret anger graden av svarthet och de två andra kulörthet. Är de två första låga har vi en ljus färg och är de höga är det en mörk. De två andra visar var i färgtriangeln färgen hamnar vad gäller kulörthet, hur färgstark färgen är. Lodrätt i triangeln ligger gråskalan och till höger om den ökar färgen gradvis till man uppnår full kulör. 2030 är alltså en mellanljus färg med 30% kulörthet. Står det ett S framför koden, betyder det bara att det är andra upplagan av färgsystemet. S2030 Y90R.

NCS är faktiskt ett svenskt standardiseringssystem för färg som idag används över i stort sett hela världen. Det uppfanns av Anders Hård och introducerades kommersiellt 1979.

Att beskriva en färg när man inte kan visa den kan vara outsägligt krångligt. Säg "Måla väggen svenskaflagganblå" till ett antal målarmästare med pensel och palett i händerna, och du kan få lika många olika väggfärger som målare. Säg däremot 4055-R95B och du får exakt rätt kulör. Inte så tokigt om arkitekten sitter i Umeå och huset byggs i Lund.




Själv har jag haft oerhört mycket glädje av NCS-systemet, framförallt när jag jobbade som inredare men även nu för tiden kan jag få bruk av det i mitt jobb.

Till exempel den gången då en arkitekt ritat en logga och jag skulle översätta hennes NCS-kod till tryckfärg. Loggan måste ju få exakt samma färg i tryck som på huset där den satt. Till detta använder jag det utomordentliga hjälpmedlet NCS Navigator, ett program som jag laddar hem till min dator och sen är det bara att sätta igång. Man kan även översätta från NCS till webbfärger. Ypperligt!

Det finns mycket mer att berätta om det här systemet och dess tillämpningar, men jag avstår från det. Det finns väldigt många intressanta kurser att gå om man vill lära sig mer. Jag har gått ett antal av dem och jag hade vansinnigt roligt.

Att jag sen inte kan låta bli att till och med färgbestämma min hund, det ser jag som en gammal yrkesskada. Emser är 3050 Y30R. Så nu vet ni det! :)
Bilderna och begreppen är publicerade med tillåtelse från NCS - Natural Color System.

Kommentarer

  1. För många år sedan jobbade jag som kursledare i konsthantverksämnen och höll då på en hel del med färglära. Färger är - och har alltid varit - ett stort och givande intresse.

    Väggfärg i mitt vardagsrum:
    1040 B10G
    :-)

    SvaraRadera
  2. Anta S: Färg är hur kul som helst! 1040 B10G! Då vet jag precis! Snyggt!

    SvaraRadera
  3. Jag har undrat över de där beteckningarna. Inte så mycket så att jag inte kunnat sova på nätterna, men de har stört mig.
    Nu vet jag mera.
    Tack Mira :-)

    SvaraRadera
  4. Skaffaren: Så bra! Då har mitt inlägg fyllt någon funktion i alla fall... :)

    SvaraRadera
  5. Tack och aha - nu har jag lärt mig något nytt idag! Alltid lika intressant att se vad som ligger bakom olika beteckningar.

    SvaraRadera
  6. Jamen, jamen...man lærer nyt hver dag!! Tak, Mira!! " Således oplyst" vil jeg gå i seng...godnat fra København ;O)

    SvaraRadera
  7. Staffan H: Bra! Då kan du stajla dig nästa gån du kommer till färghandeln... "Njae, jag trooor jag skulle vilja ha liiite mer kulörthet i färgen!!!" :-)

    Aputsiaq: Och Godmorgon från Stockholm säger jag! Ha en skön vårvinterdag! Eller ni kanske ha vår hos er redan?

    SvaraRadera
  8. Det här ska jag bokmärka och spara. Jättebra!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg