Sweden Solar System - Mars

_DSC1420m

Vad är det för en konstig kluns som står i hallen på plan 3 i Mörby Centrum? En brun boll på en pinne? Ingen skylt som berättar, bara en liten platta på fundamentet som knappt går att läsa.

_DSC1421m

Det är faktiskt planeten Mars! Och denna lilla modell är inte vilken liten lösryckt planetskulptur som helst, utan den ingår i Sweden Solar System som är ett projekt som startades av plasmafysikern Nils Brenning och astronomen Gösta Gahm på 1990-talet. Läs mer här och här.

_DSC1425m

Sweden Solar System är en skalmodell av solsystemet där Globen är solen. Merkurius står vid Stockholms stadsmuseum, Venus vid Tekniska högskolan, Jorden vid Cosmonova, Månen vid Naturhistoriska riksmuseet, Mars – som sagt – i Mörby centrum, Saturnus utanför Celsiushuset i Uppsala, Uranus i Gävle, Neptunus i Söderhamn, Pluto i Delsbo, asteroiden Saltis i Saltis – Saltsjöbaden medan Halleys komet virvlar omkring i Skövde. Fler himlakroppar ingår och en förhoppning jag när, är att få resa runt och fotografera fler av dem.

Alla de olika modellerna är individuellt utformade av lokala konstnärer.

_DSC1423m

Så detta är alltså vad den lite anonyma bollen i Mörby centrum föreställer. Skulpturen är gjord av danderydskonstnären tillika smeden Heikki Haapanen. Bottenplattan föreställer jorden och ytan är försedd med kemiska symboler för ämnen som förekommer på planeten.

_DSC1424m

Så… Den lilla skulpturen är en del av något storslaget och borde få lite större uppmärksamhet än vad den får idag. Men… min blogg har runt 6000 besök i månaden, så nu har jag gjort vad jag kan för att lyfta det fina konstverket och Sweden Solar System.

Musik: Mars från Gustav Holsts Planeterna. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra under Sir Charles Mackerras.

Kommentarer

 1. Vilken fin idé. Har bara sett den i mindre skala förut, i Slottsskogen i Gbg. Med inte lika konstnärligt utforma planeter!

  SvaraRadera
 2. Nora: Planetarier är alltid häftiga, oberoende av storlek. För att inte tala om den verkliga förlagan! :)

  SvaraRadera
 3. Vad intressant! Det där har jag inte hört talas om tidigare. Nu får jag ut och titta på Saturnus måne Titan här i Uppsala.

  SvaraRadera
 4. Scribo: Ja, visst är det! Vad jag förstår har inte Saturnus kommit upp än, utan bara Titan. Ta en bild åt mig är du snäll! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Älgen ensam satt och log...

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A